Deputatul Cazan face demersuri ca „Oltenia de sub Munte” să dobândească statut de Geoparc UNESCO

Amprenta activităţii deputatului liberal Laurenţiu Cazan se observă chiar la începutul mandatului său. După ce a luat iniţiativa în cazul problemei legate de desfăşurarea programului guvernamental ,,Hrană caldă pentru bătrâni”, Laurenţiu continuă demersurile în folosul vâlcenilor și se implică în procesul de obţinere a statutului patrimoniul de Geoparc UNESCO pentru„Oltenia de sub Munte”. Deputatul este membru al Comisiei mixte UNESCO pentru patrimoniu, iar după întâlnirea cu Florin Stoican, membru fondator al geoparcului și al Asociaţiei Kogayon, este convins că acest model de dezvoltare va aduce mari beneficii întregii regiuni.

0

 „Am discutat cu Florin Stoican despre «Oltenia de sub Munte» care aspiră la statutul de geoparc internaţional UNESCO şi sunt premise favorabile ca acest lucru să se concretizeze. Am rămas plăcut surprins de toate noutăţile pe care acest proiect le va aduce judeţului nostru. Sunt oportunităţi unice oferite de această minunată poziţionare geografică a judeţului Vâlcea şi care pot fi atinse prin intermediul geoparcului. Printre acestea se numără activităţi precum explorarea naturii, vizitarea de obiective culturale, cunoașterea meşteşugurilor tradiţionale din zonă şi practicarea sporturilor: drumeţii, ciclism sau căţăratul montan. La proiect are un aport important și mediul academic. Statutul de Geoparc UNESCO va reprezenta şi cercetare în domeniul ştiinţelor naturii şi al geo-conservării, o arie care nu a fost atât de dezvoltată în regiune. Astfel, vom putea deveni un important punct turistic, cultural şi de cercetare la nivel mondial”, a explicat Cazan.

Parlamentarul este convins că „Oltenia de sub Munte” va fi un motor economic important pentru judeţ, care va ajuta la dezvoltarea Vâlcii: „Turismul este o şansă enormă pe care Vâlcea o are de a se dezvolta din punct de vedere financiar. Din discuţia mea cu Florin, am înţeles faptul că această arie nu este una protejată, care să impună restricţii, așadar, antreprenorii locali sau externi vor putea să deschidă afaceri, însă unele sustenabile, care la rândul lor vor crea locuri de muncă pentru vâlceni. Pe lângă toate acestea, vom intra într-o categorie selectă a celor 161 de geoparcuri din 44 de ţări, ceea ce înseamnă că „Oltenia de sub Munte” va beneficia de promovare la nivel mondial. Geoparcurile au un sistem de promovare reciproc, prin urmare zona noastră va fi prezentată în toate cele 44 de ţări, fapt ce va atrage turiști din toate colţurile lumii. Se vor forma comunităţi întregi de pasionaţi ale acestor segmente, ceea ce va duce la un flux de vizitatori constant. Este absolut încurajator și voi sprijini toate demersurile Asociaţiei Kogayon, toate acestea fiind, la propriu, un sprijin al dezvoltării durabile și autosustenabile.”

Geoparcul aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte” se întinde pe teritoriul a 6 localităţi vâlcene: Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Băile Olănești, pe o suprafaţă de 635,58 km pătraţi.

Facebook Comments