Dolj: Plan pe 10 ani pentru combaterea deşertificării

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat joi, la Craiova, va demara un program de combatere a deşertificării, fenomen care afectează o mare parte din zona de Sud a Olteniei, în special judeţul Dolj, care se va întinde pe o perioadă de cel puţin 10 ani. Acesta a spus că, în prezent, se poartă discuţii cu specialiştii în domeniu, dar şi cu autorităţile locale şi proprietarii de terenuri pentru ca terenurile afectate să poată fi împădurite.

0

„Am stabilit că vom demara un program multianual, pe cel puţin 10 ani, de luptă împotriva fenomenului de deşertificare. Vom avea întâlniri cu autorităţi publice locale, cu fermieri şi cu persoane care deţin terenuri în aceste zone deşertificate pentru a găsi soluţiile cele mai bune împreună cu ei, de punere la dispoziţia ministerului şi a instituţiilor subordonate Regiei Naţionale a Pădurilor sau Garda Forestieră a terenurilor pentru împăduriri. Vom avea o discuţie cu factorii implicaţi în agricultură, să vedem în ce măsură susţin şi fermierii şi staţiunile de cercetare propunerile pe care le vom prezenta şi să începem în cel mai scurt timp posibil un asemenea program“, a declarat Barna Tanczos. Acesta a precizat că există fondurile necesare pentru a finanţa un astfel de program, dar se vor asigura bani şi din Programul de Relansare şi Rezilienţă.
Mediului a mai spus că problema împăduririilor este una generală, la nivel naţional, dar pentru Dolj şi pentru zona Olteniei este nevoie de ceva mai mult. „Avem nevoie de un program bazat pe studii ştiinţifice făcute de colegii noştri din domeniul agriculturii care să oprească fenomenul de deşertificare. Am constat că există un model de practică, o soluţie care dacă este tratată cu seriozitate şi dusă la nivel de program regional poate să oprească acest fenomen al deşertificării“, a afirmat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu ministrul Apărării Naţionale, senatorul de Dolj Nicolae Ciucă, au participat la o întâlnire cu conducerile instituţiilor de mediu din Dolj şi au avut discuţii cu primari şi locuitori din comunele Poiana Mare şi Călăraşi pe tema deşertificării şi împăduririi.

Deşertificarea reprezintă o mare problemă pentru judeţul Dolj, zeci de mii de hectare de teren din zona de Sud fiind acum înghiţite de nisip. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, fiind amplificat de tăierea pădurilor şi a perdelelor forestiere, dar şi de lipsa de reacţie din partea autorităţilor.

Facebook Comments