Vâlcea: Zeci de asistenţi medicali au fost suspendaţi fiindcă nu au primit la timp avizele de liberă practică

Sistemul de asistenţă socială din Vâlcea, unul dintre cele mai greu lovite de coronavirus, a fost dat peste cap timp de două săptămâni din cauză că Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România-OAMGMAMR, un fel de stat în stat, nu a fost capabil să se mobilizeze pentru a le elibera tuturor asistenţilor medicali avizele anuale de liberă practică. Prin urmare, angajatorul, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, în baza Codului Muncii, a suspendat activitatea câtorva zeci de asistenţi din căminele de îngrijire şi a emis dispoziţii ca aceia care primiseră avizele să fie detaşaţi în unităţile descoperite.

0

Controlul exercitării profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical se face de Ministerul Sănătăţii şi de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, OAMGMAMR, „o organizaţie profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică şi fără scop patrimonial”, potrivit statutului. Anual, OAMGMAMR emite Avizul pentru exercitarea profesiei, fără de care asistenţii şi moaşele nu pot lucra. Din cauza pandemiei, „Ordinul” a decis ca toate cererile şi avizele să se facă în sistem online. Care, evident, s-a aglomerat. Graţie bine-venitelor sărbători de iarnă, cei de la OAMGMAMR Vâlcea s-au bucurat de vacanţă, lăsând problema avizelor pentru începutul anului următor. Trezindu-se fără avize şi suspendaţi din muncă, zeci de asistenţi au bătut în primele zile ale lui 2021 la uşile ferecate ale OAMGMAMR din Râmnicu Vâlcea; unde, după ce au fost ţinuţi afară, li s-a spus aproape invariabil că problema nu se poate rezolva pe loc şi să aştepte acasă. Aşa au rămas câteva centre ale DGASPC Vâlcea fără asistenţi medicali timp de câteva zile.

Directorul DGASPC: „Să angajeze oameni pe termen scurt, pentru că sunt plătiţi din cotizaţiile asistenţilor, iau miliarde”

Directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, spune că vina pentru această situaţie aparţine Ordinului Asistenţilor Vâlcea şi consideră că este necesară o acţiune în instanţă: „Ne-au spus că avizele au întârziat fiindcă au fost sărbători şi că s-au aglomerat. Să angajeze oameni pe termen scurt, pentru că sunt plătiţi din cotizaţiile asistenţilor, iau miliarde. Puteau să deschidă şi un ghişeu spre exterior, să facă mai mult decât au făcut pentru cei care îi plătesc. Au avut la dispoziţie mai mult de o lună şi jumătate să elibereze avizele, nu ştiu ce i-a împiedicat. Trebuie demarată o acţiune în justiţie, să le luăm banii fiindcă erau obligaţi să dea cu celeritate acele autorizaţii de liberă practică aşa cum prevede legea. Până acum zece ani, acolo era un lucrător. Acum sunt şase, s-au consolidat, şi-au făcut un statut puternic şi o duc foarte bine”.

„Toată lumea a venit după 10 decembrie, iar capacitatea noastră de eliberare a fost redusă”

În bunul obicei românesc, preşedintele OAMGMAMR Vâlcea, Constantin Vlădescu (foto), spune că oricine este de vină, mai puţin entitatea pe care o conduce. „Potrivit noilor hotărâri convenite la un Consiliu Naţional al OAMGMAMR cu Ministerul Sănătăţii, eliberăm avizele între 1 octombrie şi 31 decembrie. Sunt peste 4.000 de avize anual. Dar avizul să fie valabil de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, anul respectiv. Noi am trimis adrese către toate unităţile şi i-am rugat să vină începând cu 1 octombrie să eliberăm avize. Toată lumea a venit după 10 decembrie, iar capacitatea noastră de eliberare a fost redusă. Majoritatea asistenţilor nu ştiu să lucreze online. Am fost la CAS şi am informat că sunt întârzieri, le-am cerut să o lase mai uşor cu contractele şi cu cererea de avize (!!!). CAS m-a înţeles. La DGASPC am trimis o adresă în care am specificat că avizele angajaţilor sunt în derulare, în procesare şi vor avea avize cu 1 ianuarie. Toată lumea care a depus acte în decembrie are aviz cu 1 ianuarie”, a declarat Constantin Vlădescu, preşedintele Filialei Vâlcea a OAMGMAMR, care nu pare să priceapă gravitatea suspendării din activitate a unui angajat.

 O plajă generoasă de finanţare

Pentru că nu are concurenţă şi fiindcă funcţionează în regim de organizaţie profesională, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România lucrează cu relaxare; şi nu tocmai transparent, deşi beneficiază de o plajă generoasă de finanţare.
La articolul 36, alin. (5) statutul OAMGMAMR prevede: „Cotizaţia de membru al OAMGMAMR se încasează lunar de la fiecare asistent medical generalist/moaşă sau asistent medical pe statul de plată şi va fi în cuantum de 1% din valoarea salariului de încadrare, conform hotărârii Consiliului Naţional”. Statutul mai arată că OAMGMAMR se mai poate finanţa şi din: a) taxe de înscriere; c) donaţii şi sponsorizări de la persoane fizice ori juridice, potrivit legii; d) fonduri rezultate din diferite taxe pentru manifestări ştiinţifice, în condiţiile legii; e) contravaloarea serviciilor prestate membrilor sau persoanelor fizice şi juridice, inclusiv din organizarea de cursuri şi alte forme de educaţie continuă; f) încasări din vânzarea publicaţiilor proprii; g) drepturi editoriale, publicitate în publicaţiile editate.

Fără declaraţii de avere

Evident, șefii OAMGMAMR nu au obligaţia de a-şi publica declaraţiile de avere, dar ceva-ceva tot a ieşit la iveală. În anul 2016, ziarul Curentul dezvăluia că mai-marii acestei asociaţii au salarii de mii de euro plătite din procentele luate de la asistenţii medicali. ”Călcâiul lui Ahile la OAMGMAMR a fost preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, obligat ca lider de sindicat să depună declaraţie de avere. Şi ce să vezi? Ca vicepreşedinte al OAMGMAMR, Bărăscu încasează lunar un salariu net de 1.500 de EURO. Vă daţi seama ce salariu trebuie să aibă preşedintele OAMGMAMR?
Sumele necesare salariilor mahărilor Ordinului se asigură din cotizaţiile asistenţilor şi ale moaşelor, precum şi din taxele percepute acestora pentru educaţia continuă care este obligatorie.”, sublinia ziarul Curentul.

Facebook Comments