Vâlcea: Foști pacienți Covid-19, reinternați din cauza unei bacterii agresive

Formele severe de Covid-19 se pot complica cu alte boli pe parcursul spitalizării. Printre acestea se află o infecție nosocomială cu „clostridium difficile”, o bacterie deosebit de agresivă, care afectează sistemul digestiv.

0

Într-un salon de la Secția Medicală  a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea se află internați laolaltă bărbați  și femei,   foști pacienți  cu forme grave de Covid-19, care,  în timpul bolii, au dezvoltat și infecția cu  bacteria    „clostridium difficile”.  Infecția se manifestă prin diaree acută, uneori cu sânge, dureri și crampe abdominale,  febră, greață, scădere în greutate, deshidratare.  Storși de vlagă după SARS Cov-2, o parte dintre pacienți  s-au reîntors la  spital din cauza bacteriei dobândite, alții au fost direct transferați de la ”Infecțioase”,  iar alții cu forme mai puțin severe(inclusiv un medic de familie din Râmnicu Vâlcea ) se tratează acasă.  

Directorul SJU Vâlcea: ”Dacă pacienții  cu Covid-19  nu erau tratați cu antibiotice mureau”.

   „Clostridium difficile” apare, de regulă, ca urmare a tratamentului cu antibiotice puternice, iar bolnavii de Covid- 19 spitalizați sunt adesea ținte sigure. Medicul Dan Ponoran, directorul Spitalului Județean Urgență Vâlcea, dă de înțeles că în astfel de situații este de preferat răul cel mai mic: „Pacienții care au stat prea mult pe antibiotic și cu tratament injectabil pot să dezvolte această infecție cu clostridium, pentru că medicamentele distrug echilibrul din flora intestinală. Sigur, nu sunt de dorit  astfel de complicații,  dar dacă bolnavii cu Covid-19  nu erau tratați cu antibiotice mureau”.

Infecțiile nosocomiale, o mare  vulnerabilitate a sistemului sanitar

Însă, infecțile  nosocomiale  în ansamblu rămân  o mare  vulnerabilitate a sistemului sanitar românesc, iar calea de transmitere nu poate fi pusă numai în cârca pacientului ori pe seama tratamentului. Dincolo de strategiile pe hârtie, de minimalizarea lor la nivel de comunicare, diminuarea acestor infecții, imposibil de evitat în totalitate, nu are încă soluții viabile.

Facebook Comments