Ne apropiem de o criză politică?

Deşi Partidul Social Democrat a câştigat alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, USR şi UDMR şi-au exprimat, încă din seara aflării rezultatelor preliminare, dorinţa de a forma o majoritate cu ajutorul căreia să guverneze. PSD a fost, astfel, scos în afara calculelor pentru formarea noului guvern, iar conducerea AUR, partidul aflat pe locul al patrulea ca număr de voturi obţinute, a anunţat că nu doreşte să intre în niciun fel de alianţă. În aceste condiţii, PNL, USR şi UDMR au devenit principalii „actori politici” pentru formarea noului executiv, doar că nici la mai bine de o săptămână de la finalizarea procesului electoral şi după multe runde de negocieri, nu s-a ajuns la o variantă acceptată de toate cele trei partide. Mai mult decât atât, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu delegaţiile partidelor care vor forma noul parlament, că este nevoie de o nouă rundă de consultări pentru a numi noul premier, guvernul interimar condus de generalul Nicolae Ciucă continuând să rămână în funcţie. În aceste condiţii, cu un guvern interimar, fără premier desemnat şi fără o majoritate parlamentară, România nu este deloc departe de o criză politică.

0

La doar o zi după ce a devenit limpede pentru toată lumea că PNL a pierdut alegerile parlamentare şi după o vizită scurtă la Palatul Cotroceni, Ludovic Orban îşi anunţa demisia din funcţia de prim-ministru. Conducerea guvernului, devenit interimar, a fost preluată de proaspătul senator de Dolj şi actualul ministru al apărării, generalul Nicolae Ciucă. A fost mutarea în urma căreia toată lumea a fost convinsă că generalul Nicolae Ciucă va fi desemnat de preşedintele României pentru funcţia de premier al noului guvern, doar că propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie a fost Florin Cîţu, actualul ministru al finanţelor. Deşi dornici să facă o alianţă cu PNL şi UDMR, reprezentanţii USR au înaintat preşedintelui Iohannis propunerea lor de premier, în persoana lui Dacian Cioloş, variantă susţinută şi de UDMR. La rândul lor, social-democraţii l-au propus pe medicul Alexandru Rafila pentru funcţia de prim-ministru şi au susţinut ideea formării unui guvern de uniune naţională, care, după părerea lor, ar transpune în totalitate dorinţa alegătorilor. Prin urmare, nu putem afirma că se întrevede cum vor evolua lucrurile, din moment ce PNL, USR şi UDMR sunt departe de a se înţelege, iar şansele ca preşedintele Iohannis să agreeze propunerea venită de la PSD aproape că nu există.

Gabriel Păunică, preşedinte PLUS Dolj: „Ceea ce se întâmplă acum este o situaţie de normalitate, doar că în România nu exista obişnuinţa unei astfel de negocieri”

Gabriel Păunică

Imediat după demisia lui Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru, s-a avansat ideea conform căreia acestuia i s-ar fi promis, de către preşedintele Iohannis, preşedinţia Camerei Deputaţilor. Cum PNL, partidul cu cel mai mare procent de voturi obţinute în posibila viitoare coaliţie, şi-a dorit şi funcţia de premier, reprezentanţii USR nu au fost dispuşi să accepte ambele revendicări ale liberalilor. Acesta a fost principalul motiv pentru care, rând pe rând, negocierile au eşuat, iar propunerea ulterioară a lui Dan Barna ca toţi cei trei lideri ai partidelor din noua coaliţie să ocupe funcţia de vicepremier, iar la Camera Deputaţilor să fie numit Cătălin Drulă, a fost atacată atât de PNL, cât şi de UDMR. Totuşi, preşedintele PLUS Dolj, Gabriel Păunică, consideră că nu avem suficiente motive să considerăm că ne apropiem de o criză politică. „Ceea ce se întâmplă acum este o situaţie de normalitate, doar că în România nu exista obişnuinţa unei astfel de negocieri. Eu nu văd această situaţie ca pe o criză. Sigur, nu consider că era necesar ca domnul Orban să renunţe la funcţia de prim-ministru şi să avem acum un guvern fără puteri depline, dar în scurt timp se va face o majoritate conformă votului. Nu este vorba de o negociere pentru funcţii, ci de stabilirea unor relaţii de egalitate, pe baza cărora coaliţia să fie una solidă, echilibrată şi să nu ajungem în situaţia în care să se schimbe miniştri pe bandă rulantă. Singura variantă viabilă pentru formarea noului guvern este această coaliţie, compusă din PNL, USR şi UDMR”, a declarat Gabriel Păunică, preşedinte PLUS Dolj.

Mihail Genoiu, PSD Dolj: „Orice înţelegere între PNL, USR şi UDMR va fi una şubredă, care nu va funcţiona, şi cred că preşedintele ţării deja a conştientizat acest lucru”

Mihail Genoiu

Tuturor acestor discuţii pe marginea împărţirii funcţiilor, care par că nu se mai termină, PSD propune varianta unui guvern de uniune naţională, în care să fie reprezentate toate partidele parlamentare, dar condus de social-democratul Alexandru Rafila. Aceasta este şi soluţia considerată viabilă de viitorul senator PSD de Dolj, Mihail Genoiu, care a precizat că propunerea PSD trebuie acceptată, în condiţiile în care PNL, USR şi UDMR nu se vor înţelege, pentru a nu se ajunge la un impas politic. „Personal nu cred că se va ajunge la o înţelegere, iar noi susţinem cele două variante propuse de preşedintele Marcel Ciolacu: fie un guvern minoritar PSD, fie un guvern de uniune naţională, ambele conduse de profesorul Alexandru Rafila. Orice înţelegere între PNL, USR şi UDMR va fi una şubredă, care nu va funcţiona, şi cred că preşedintele ţării deja a conştientizat acest lucru. Atât timp cât există o soluţie viabilă propusă de PSD, nu se pune problema să intrăm într-o criză politică”, a declarat Mihail Genoiu, viitor senator PSD de Dolj.

Ringo Dămureanu, viitor deputat AUR: „Am văzut un preşedinte îngrijorat”

Ringo Dămureanu

Deşi nu doresc să facă parte din viitorul guvern, reprezentanţii AUR au înaintat preşedintelui Iohannis propria propunere de prim-ministru şi au anunţat că nu vor susţine niciuna dintre variantele de formare a viitorului executiv. Ales deputat de Dolj din partea AUR, Ringo Dămureanu a făcut parte din delegaţia partidului său pentru consultările de la Cotroceni, ocazie cu care a putut declarat că „pentru mine lucrurile au fost clare că actuala formulă de negociere nu este cea satisfăcătoare pentru preşedinte. Personal cred că preşedintele nu a găsit persoana potrivită pentru desemnarea ca prim-ministru şi nici cadrul politic de a-i putea asigura o majoritate, astfel încât noul guvern să fie învestit. Am văzut un preşedinte îngrijorat, care a vorbit despre două lucruri: convocarea noului Parlament pe data de 21 decembrie şi despre o nouă rundă de consultări, după convocarea Parlamentului. Noi suntem un partid nou intrat în Parlament şi, aşa cum am anunţat, nu vom face nicio alianţă şi nici nu vom susţine noul guvern. Timp de patru ani vom susţine doar acele proiecte care sunt în interesul României şi al românilor. Ne dorim ca peste patru ani să putem forma noi guvernul”.

Marian Vasile

Cum era de aşteptat, preşedintele PNL Craiova, Marian Vasile, consideră că „liderii celor trei partide politice sunt oameni responsabili şi înţeleg responsabilitatea pe care au primit-o prin vot. Din acest motiv, cred că în cel mai scurt timp se va ajunge la un consens”. Totuşi, în afară de cei direct implicaţi în aceste negocieri, părerile nu sunt deloc foarte optimiste, mai ales după noile discuţii provocate de propunerea avansată marţi de Dan Barna. Paradoxal este că atât reprezentanţi PNL, cât şi cei ai USR şi UDMR declară că nu ocuparea funcţiilor a dus la împotmolirea discuţiilor, deşi este evident că fiecare partid îşi doreşte ca oamenii săi să ocupe poziţii cât mai importante.

Facebook Comments