Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de către Parchetul General

Fostul premier şi lider al PNL şi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată de către Parchetul General, el fiind acuzat că, în calitatea de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică. În acelaşi dosar, senatorul Cristian Marciu a fost trimis în judecată pentru uzurpare de calităţi oficiale.

0

Tăriceanu este acuzat că nu a constatat încetarea mandatului senatorului Cristian Marciu, deşi pe numele acestuia exista o decizie definitivă în instanţă privind încălcarea legii incompatibilităţilor. Fostul lider al ALDE a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, iar Cristian Marciu, pentru uzurpare de calități oficiale.

Conform Parchetului General, senatorul Cristian Marciu se afla în incompatibilitate cu funcția de senator, având interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă și irevocabilă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu toate astea, din data de 11 decembrie 2016 și până în prezent, el a folosit fără drept calitatea oficială de senator în actuala legislatură, spun procurorii. În această calitate, a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări.

De asemena, procurorii Parchetului General spun că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, când era președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu a făcut demersuri pentru a constata încetarea mandatului de senator al lui Marciu. Astfel, Tăriceanu nu a supus la vot în plenul Senatului adoptarea unei hotărâri de vacantare a locului de senator al lui Marciu, cauzând „vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare“”.

Rechizitoriul și dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Facebook Comments