Oltenia – reduta PSD

Centralizarea voturilor de la alegerile parlamentare este aproape finalizată, iar victoria Partidului Social Democrat nu mai poate fi contestată. La ambele camere ale Parlamentului, cu cele aproximativ 30 de procente ale sale, Partidul Social Democrat se află pe primul loc, la diferenţă de cinci procente faţă de Partidul Naţional Liberal, care se află la puţin peste 25% din voturi. Cele două partide tradiţionale sunt urmate de Alianţa USR-PLUS, care a obţinut 15% din voturi, iar următoarele partide care au trecut pragul de intrare în Parlament sunt Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi UDMR, cu 9%, respectiv 6% din voturi. Numărarea voturilor permite şi realizarea unei hărţi a modului în care s-a votat şi care ne arată că aproape toate judeţele din sudul României şi din provincia Moldova au votat listele PSD, în timp ce, în Transilvania, a câştigat preponderent PNL.

0

Veche provincie „roşie”, Oltenia şi-a păstrat obiceiul şi la alegerile parlamentare din acest an. PSD a câştigat relaxat toate cele cinci judeţe ale regiunii, care rămân o sursă solidă de voturi pentru social-democraţi. Ca şi la alegerile locale din toamnă, PSD a fost prima opţiune a votanţilor din Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Olt, câştigând detaşat şi la Camera Deputaţilor, şi la Senat.

În Dolj şi Mehedinţi, PSD a câştigat cu peste 40%

În judeţul Dolj, prezenţa la vot a fost de 36,82%, ceea ce înseamnă că au votat 208.432 de cetăţeni dintre cei aflaţi pe listele permanente de votare. PSD a fost opţiunea a 44% (44,98% la Senat, 44,25% la Camera Deputaţilor) dintre alegătorii din Dolj care şi-au exprimat un vot valabil, în timp ce PNL a obţinut, în acelaşi judeţ, doar 25% din voturi. USR-PLUS se află pe locul al treilea, cu puţin peste 11 procente. În judeţul Mehedinţi, tot PSD este partidul cu cele mai multe voturi. În acest judeţ, prezenţa la vot a fost de 42,61% (97.676 votanţi), iar PSD a obţinut 40 de procente. Pe locul al doilea, cu 35 de procente este PNL, iar PMP este ocupantul-surpriză al locului trei, cu 7,4% din voturi.

PSD obţine aproape 40 de procente şi în Gorj şi Vâlcea

PSD a obţinut aproape 40% din voturi şi în judeţele Gorj şi Vâlcea, în care prezenţa la vot a fost de 36,94% şi 33,88% din cetăţenii cu drept de vot. În Gorj, scorul exact obţinut de PSD la aceste alegeri este de 37,8%, urmat de PNL, cu 26,21% din voturi la Senat şi 24,07% din voturi la Camera Deputaţilor. USR-PLUS a obţinut peste 10 procente la Camera Deputaţilor şi 11,67% din voturi la Senat. În judeţul Vâlcea, diferenţa între PSD şi PNL este de peste 12 procente. PSD a obţinut 39% din voturile vâlcenilor, în timp ce PNL doar 27%. USR-PLUS are un scor de sub 10%, iar AUR, marea surpriză a acestor alegeri, a obţinut în Vâlcea un scor de 8%.

Judeţul Olt: PSD câştigă cu 57% din voturi

Cel mai bun scor al PSD şi, în acelaşi timp, cel mai prost scor al PNL, s-au înregistrat în Olt. Dintre cei 37,63% de votanţi care s-au prezentat la urne, nu mai puţin de 57% au ales să pună ştampila pe listele social-democraţilor. Tot în Olt, PNL nu a reuşit să treacă de 20 de procente, iar AUR este pe locul al treilea şi USR-PLUS pe locul al patrulea. Cifrele înregistrate în Olt nu ar trebui să surprindă însă prea mult. La recentele alegeri locale, în acelaşi judeţ, PSD câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean cu acelaşi scor obţinut la alegerile parlamentare.

Aşadar, vorbim despre un nou scrutin în care marea majoritate a alegătorilor din Oltenia a decis că PSD este partidul care trebuie să îi reprezinte în Parlamentul României. În consecinţă, social-democraţii au câştigat fără emoţii lupta pentru supremaţia politică, atât la nivel de judeţe, cât şi în cele mai importante oraşe şi municipii.
Să nu uităm însă că, în istoria recentă, Oltenia a reprezentat un bazin important de voturi pentru Partidul Social Democrat. Nu puţini sunt însă cei care spun că acest lucru ar putea avea o legătură cu faptul că regiunea este una dintre cele mai puţin dezvoltate din România.

Facebook Comments