Partidele politice au avut interzis la depunerea de coroane de 1 Decembrie
Ion Cupă: „Cu ce deranjam dacă şi partidele depuneau coroane? De ce doar instituţiile Guvernului?”

A fost Ziua Naţională a României şi, pentru prima oară în istoria postdecembristă, partidele politice din judeţul Mehedinţi nu au avut voie să participe cu reprezentanţi la depunerea de coroane la Monumentul Eroilor de pe bulevardul Carol I. Au participat doar reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ şi ministrul economiei, Virgil Popescu. Deputatul PMP Ion Cupă şi-a exprimat indignarea faţă de o asemenea acţiune abuzivă, într-o emisiune în direct la postul de televiziune Tele 2 Drobeta.

0

Deputatul Mişcării Populare a povestit că iniţial a rămas uimit de faptul că nu a primit nicio invitaţie de participare şi atunci a rugat secretarul general al PMP Mehedinţi să sune la Prefectură pentru a cere explicaţii. I s-a răspuns, de către subprefectul Doina Dobre, după cum spune Ion Cupă, cu următoarele cuvinte: „Ce partide politice? Păi ce nouă ne arde de depunere de coroane? Nu depun decât deconcentratele!”. La o asemenea explicaţie, deputatul Ion Cupă se întreabă: „A ce miroase asta? Deconcentratele sunt de partea Guvernului. Iarăşi constrângeri? Chiar trebuie să fim scoşi din văzul oamenilor şi doar cei aflaţi la butoane să se afişeze?”.
Spre deosebire de judeţul Mehedinţi, în alte judeţe ale ţării au depus coroane şi partidele politice, iar un exemplu grăitor este judeţul Dolj.

Redăm mai jos întreaga intervenţie a deputatului Ion Cupă la Tele 2 Drobeta:

„Este 1 Decembrie, o zi extrem de importantă pentru toţi românii şi o sărbătorim în condiţii vitrege. Şi aici trebuie din nou să critic ceva. Am avut surpriza neplăcută să aflu că de 1 Decembrie partidele politice nu sunt agreate pentru a depune coroane de ziua Naţională a României. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Eu am rugat secretarul general al partidului să sune la Prefectură pentru că am văzut că nu se primesc invitaţii. Eu ştiu de când sunt eu în politică, că înainte de 1 Decembrie venea o invitaţie la partid care conţinea şi programul manifestărilor. Am rugat aşadar secretarul general să sune şi am fost surprins să aflu că răspunsul a fost, spre ruşinea Prefecturii, că PARTIDELE POLITICE NU DEPUN, CE NOUĂ NE ARDE DE DEPUNERI DE COROANE? NU DEPUN DECÂT DECONCENTRATELE! A ce miroase asta? Deconcentratele, care sunt de partea Guvernului, nu?  Deci, iarăşi constrângeri? Cu ce deranjează pe cineva să fie acolo şi doi reprezentanţi ai partidelor? Este mândria oricărui partid să depună coroane de Ziua Naţională! Chiar nu mai are voie niciun partid decât cel care e la guvernare, să participe la Ziua Naţională a României? Chiar trebuie să fim scoşi din văzul oamenilor şi doar cei care sunt la butoane să facă acest lucru? E foarte simplu, nu deranja pe nimeni dacă doi reprezentanţi, doi tineri de la un partid să depună coroane. Era un moment solemn pe care îl simţeam şi noi ca şi reprezentanţi ai pluralismului politic în România. Era un deziderat al Revoluţiei din 1989! Pluralismul politic era cerut peste tot şi cu vehemenţă atunci! Dar,  din păcate, mulţi dintre cei care sunt pe aici la butoane habar nu au de ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Să faci asemenea îngrădire? Adică despre ce vorbim? Este un lucru extrem de urât şi eu nu pot să nu trag un semnal de alarmă pe această temă. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă! Înţeleg, nu facem campanie de Ziua Naţională, dar lasă-ne să ne exprimăm în felul în care tot tu îl impui! Dar nu ne spui că partidele politice nu depun coroane, ci numai şefii de la deconcentrate.
Nu e frumos să te ascunzi de Ziua Naţională! Eu am început campania electorală pe deal, la Ponoarele, ca să nu mai deranjez pe nimeni! Am vrut să o încep în oraş,  dar mi s-a spus că nu am voie nimic. Atunci ce facem?”

În alte judeţe se poate!

„Am sunat şi eu în alte judeţe şi am întrebat.  Mi s-a spus că merg doi oameni, depun coroana şi nu deranjăm pe nimeni. Dar să spui aici că nu îţi arde de aşa ceva! Da mari aţi mai ajuns voi aşa dintr-o dată, să nu vă mai ardă de depunerea coroanelor de 1 Decembrie! E un eveniment esenţial pentru România! PMP este singurul partid care are prevăzut în statut unirea cu Basarabia, singurul partid care are un astfel de obiectiv de ţară! Şi să ţi se interzică ţie ca partid care doreşti să reîntregeşti teritoriul naţional să ţi se interzică să depui o coroană, e strigător la cer”, a mai precizat Ion Cupă la emisiunea amintită.

De altfel, deputatul Ion Cupă a avut dreptate. Pe contul său de socializare, preşedintele PMP Dolj, Anişoara Stănculescu, certifică faptul că PMP Dolj a fost reprezentat la depunerea de coroane de ea şi de Radu Preda: „În memoria tuturor celor care au făcut posibil acel 1 Decembrie al întregirii noastre, ca neam şi naţiune, am depus astăzi împreună cu Radu Preda o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Facebook Comments