„Produsele româneşti trebuie să ajungă pe mesele tuturor românilor!”

Fostul primar al Craiovei, Mihail Genoiu, crede în puterea produselor româneşti. A condus, mai bine de 23 de ani, cea mai mare fabrică de procesare a cărnii din Oltenia şi una dintre primele de acest fel din ţară. Inginer de profesie şi fost antreprenor, Mihail Genoiu a reuşit să pună bazele unui sistem care a avut în prim-plan produsele locale şi consideră că viitorul agriculturii trebuie să aibă ca prioritate produsul românesc, în paralel cu un stat care să sprijine investiţiile în acest domeniu. Partidul Social Democrat are şi oamenii, şi soluţiile în programul de guvernare pentru a rezolva aceste probleme.

0

R: Cunoaşteţi foarte bine domeniul agriculturii şi al industriei agricole. Ce v-a atras la acest sector?
Mihail Genoiu: Am crescut într-o familie care mi-a  cultivat respectul pentru ce înseamnă să fii român, pentru tot ce e românesc şi pentru tot ceea ce, tradiţional vorbind, am primit moştenire. Agricultura, cu toate aspectele ei, de la cultivarea plantelor, creşterea animalelor şi până la partea de procesare şi industrializare a ei, a produselor brute, a jucat un rol important în formarea mea. Aşa că, la maturitate, oportunitatea de a deschide şi conduce un business care să aibă la bază învăţămintele acumulate, mi-a picat ca o mănuşă. Şi mai bine de 23 de ani, asta am făcut: am pus bazele unei firme de procesare a cărnii,  de preparare a produselor de origine animală. Sute de familii au fost angajate în ceea ce devenise cea mai mare şi modernă fabrică de procesare a cărnii din Oltenia, printre primele din ţară şi unde am reuşit să creez un brand – TUDOR – cunoscut în România şi Europa. Mă bucur să spun, acum, când mă uit la acea perioadă, că am contribuit într-o oarecare măsură la dezvoltarea locală.  Am de gând să fiu în continuare de partea producătorilor, de partea antreprenorilor, a celor care muncesc şi trudesc pentru a crea locuri de muncă, pentru a crea produse autentice româneşti şi în calitate de Senator din partea Partidului Social Democrat – PSD.

R: Credeţi că România îşi mai păstrează atuul deţinut prin forţa agricolă a ţării? Cum credeţi că ne mai putem bate cu marile forţe ale lumii?
Mihail Genoiu: Sigur că da. Agricultura românească are un potenţial enorm. De la ţăranul care cultivă legume în spatele curţii şi până la marile firme, românii sunt legaţi de agricultură şi de munca pământului, cum se spune. De fapt, cred că acest potenţial abia de acum poate să fie valorificat cum trebuie, când lumea caută natural, sănătos, bio, noi, românii, putem să venim cu aceste produse. Am fost, încă de la începuturile antreprenoriatului meu, un susţinător al produsului românesc şi rămân ataşat de tot ce este românesc. În continuare, eu cumpăr produse agricole din piaţă, nu din hipermarketuri, şi susţin măsurile din programul de guvernare PSD, cum ar fi crearea unei platforme care să permită achiziţionarea produselor de pe plan local. Îmi plac roşiile de la Işalniţa, lubeniţele de la Dăbuleni, smochinele din zona Clisurii, cartofii din Ardeal şi, cum îi stă bine olteanului, vinul din Oltenia. Ca să nu mai vorbesc de păsările şi animalele crescute natural. Toate acestea şi multe altele, am dat doar câteva exemple, pot fi produse la noi, pot fi valorificate pe plan local şi pot fi comercializate nu doar în magazinele noastre, ci şi exportate. Usturoiul trebuie să plece de la ţăranul român şi să ajungă nu pe marginea şanţului, ci în marile lanţuri ale supermarketurilor sau pe tarabele din pieţe. Grâul românesc, nu degeaba eram cândva numiţi Grânarul Europei, trebuie să fie la baza pâinii româneşti. Producătorul local de conserve sau mezeluri trebuie să aibă liniştea că respectivul produs fabricat în România va fi pe rafturile magazinelor. Iar consumatorii trebuie să aibă garanţia calităţii româneşti – un produs sănătos şi gustos. Iar calitatea locală, incontestabilă – proaspătă şi de calitate – vine şi cu un preţ rezonabil. Produsele româneşti trebuie să ajungă pe mesele tuturor românilor! Din experienţa personală pot să spun că, din păcate, produsele sunt cumpărate cu ochiul, nu datorită gustului, de multe ori salivăm la etichetă, nu ne uităm la cât de sănătoase sau gustoase sunt acele produse. De aceea, producătorii români trebuie sprijiniţi prin programe guvernamentale să promoveze calitatea produselor pentru a trece de această barieră, pentru că, spre exemplu, o roşie perfectă la exterior poate să fie lipsită de gust, iar o roşie imperfectă, crăpată, poate avea un gust minunat, autentic românesc.

R: Cum veţi susţine, din calitatea de senator PSD, fermierul român?
Mihail Genoiu: Partidul Social Democrat va susţine crearea unei platforme online pentru promovarea şi vânzarea directă a produselor româneşti, iar populaţia, prin intermediul acestei platforme, va putea beneficia direct, la prima mână, de produsele proaspete şi de calitate obţinute pe plan local, la preţuri rezonabile. De asemenea, vom continua procesul început de către Petre Daea, ministrul PSD al Agriculturii, de punere în funcţiune a staţiilor de pompare şi de refacere a canalelor de irigaţii. Astfel, vom asigura apa necesară pentru întreaga agricultură din România, iar fermierii nu vor mai fi dependenţi de cantitatea de precipitaţii căzute.

R: Dar pentru tinerii fermieri ce planuri aveţi?
Mihail Genoiu: Pentru tinerii fermieri există programe de finanţare europeană pe care dorim să le intensificăm, dar cea mai mare problemă pentru aceştia este ce se întâmplă după ce trece perioada de implementare, primesc fondurile, fac achiziţiile, încep activitatea, dar ulterior acestei perioade, nu se mai întâmplă nimic. Partidul Social Democrat doreşte să vină în sprijinul tinerilor fermieri şi după perioada de instalare. Bugetul total pentru aceste programe este de 150 milioane de euro, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul naţional.

R: Pentru cei care însă nu îşi permit cofinanţarea acestor programe sau nu reuşesc să acceseze aceste fonduri?
Mihail Genoiu: Evident că aceste programe vor fi disponibile pentru toţi fermierii, iar pentru cei care nu reuşesc să le acceseze sau doresc să beneficieze de bani pentru cofinanţare, vom crea condiţii avantajoase de creditare pentru afacerile din agricultură. Aşa cum există programul “Prima Casă” vom putea crea şi programul “Prima Fermă”. Trebuie gândit un program multianual de susţinere a producătorilor astfel încât, chiar şi într-un an mai puţin productiv, aceştia să aibă siguranţa zilei de mâine şi să se poată concentra pe viitor, bazându-se pe un guvern social democrat care a luat în calcul toate variantele posibile.

Mihail Genoiu este candidat pentru Senatul României din partea Partidului Social Democrat (PSD) la Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, poziţia numărul 4 pe buletinele de vot.

Comandat de Partidul Social Democrat Organizatia Judeteana Dolj, executat de SC INDISCRET MEDIA SRL, CUI mandatar financiar: 11200020

Facebook Comments