Adevărul despre sănătate

0

Tragedia de la Piatra Neamţ devoalează, din nou, şubrezimea sistemului medical din ţara noastră. Vinovăţia reală aparţine unei întregi clase conducătoare care în 30 de ani a făcut un singur spital nou-nouţ din bani publici, cel de la Mioveni, şi el  închis, nefuncţional din motive birocratice!!!

Voci publice autorizate vorbesc despre un jaf de cca. 400 milioane de euro anual din banii publici alocaţi sănătăţii. Dacă ţinem cont de faptul că un spital judeţean de urgenţă nou-nouţ, cu toate dotările necesare, costă cca. 90 milioane de euro, avem imaginea clară a jafului: 4-5 spitale în fiecare an. Înmulţim cu 30 de ani şi avem peste 120 de spitale din bani publici care puteau fi făcute peste tot în ţară…

Sunt probleme structurale în sistemul de sănătate publică, multe adunate cu trecerea anilor care nu pot fi rezolvate prin simple demisii şi nici prin acoperirea funcţionărească cu hârtii fără acoperire…

Multe spitale construite  cu multe decenii în urmă nu pot fi adaptate cerinţelor de securitate de astăzi. Pentru a le respecta şi  a nu mai pune în pericol viaţa pacienţilor, va trebui să urgentăm construcţia de spitale de la zero, iar legile trebuie construite în aşa fel încât să răspundă acestei urgenţe.

Ce facem de acum înainte?

În mod clar, în viitorul Parlament, între primele priorităţi trebuie să stea legi clare care să sprijine o reformă rapidă, pe teren, a sistemului public de sănătate. PMP a depus deja un proiect de lege în Parlament. Aşteptăm şi sprijinul celorlalte forţe politice  pentru ca legea să fie adoptată chiar la începutul primei sesiuni legislative a noului Parlament.

Însă până la adoptarea legii trebuie luate câteva măsuri  urgente pentru a preîntâmpina repetarea tragediei de la Neamţ, inclusiv la Craiova sau oriunde în Dolj.  Şi eu sunt foarte îngrijorată pentru pacienţii din spitalele Doljului, unde ştim câte nereguli sunt. Autorităţile publice locale au obligaţia acum de a prezenta public un pachet de măsuri menite a  evita un nou caz Piatra  Neamţ. Orice resursă publică, financiară, logistică trebuie canalizată către sănătate cu prioritate şi utilizată în favoarea pacienţilor.

Consider că autorităţile locale din Dolj, Prefectul, Preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui să răspundă, în cel mai scurt timp, la câteva întrebări legitime:

Câte spitale din judeţ/ inclusiv secţiile ATI au fost controlate în ultimul an? Există procese-verbale de control tehnic de specialitate întocmite? Dacă da, care sunt stările de risc/ de pericol identificate?

Câte instruiri, exerciţii şi aplicaţii desfăşurate de ISU cu personalul din unităţile sanitare (medici, manageri de instituţii, asistenţi, voluntari, studenţi) au fost realizate în contextul pandemiei actuale?

Câte şi ce fel de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor au fost constatate, iar din acestea câte au fost înlăturate pe timpul controalelor?

Care este numărul de avize/autorizaţii emise/retrase la spitale sau secţii ATI şi câte contravenţii şi sancţiuni  au fost aplicate?

Cred că de aici trebuie pornit cu bună credinţă şi în spirit constructiv. De la un audit cinstit. Vânătoarea de vrăjitoare nu foloseşte nimănui. Important este să nu mai pierdem vieţi de români din cauza corupţiei, a politizării managementului instituţiilor medicale. Depolitizarea urgentă a sistemului de sănătate publică, un audit cinstit peste tot în judeţ şi în ţară, stoparea sifonării banilor din sănătate sunt  soluţii pentru a vindeca sistemul de sănătate publică. Asta trebuie să facem  dacă vrem ca el să ofere siguranţă şi soluţii terapeutice de calitate tuturor pacienţilor.

Comandat de PMP Dolj, realizat de SC INDISCRET MEDIA SRL, Cod Mandatar Financiar 11200012

Facebook Comments