Un mandat pentru dezvoltare la Ministerul Tineretului și Sportului
Ionuţ Stroe: Obiectivul central a fost şi rămâne reașezarea sportului ca și componentă a vieții sociale în România

La exact un an de la preluarea mandatului, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut o conferință de presă în care a prezentat un raport sintetic al activității din ultimele 12 luni, activitate ce a avut ca scop principal reașezarea sportului în viața socială a românilor, dezvoltarea și sprijinirea sportului și a domeniului de tineret, o reconstrucție majoră a acestora și o nouă modalitate de realizare a politicilor publice, chiar în ciuda pandemiei. Ministrul Ionuț Stroe a numit acest an la minister drept „un mandat pentru dezvoltare”.

0

În acest context, ministrul a trecut în revistă 10 obiective atinse într-un an cu multe provocări neașteptate: desfășurarea EURO 2020, achitarea datoriilor istorice la premierile sportivilor (peste 25 de milioane de lei restante achitate la zi), obținerea de fonduri europene pentru investiții în Sport și Tineret și rescrierea organigramei MTS, demararea unui program amplu de refacere a centrelor de agrement pentru Tineret, investirea în sportul de masă prin acordarea voucherelor pentru copiii și juniorii înscriși pentru prima dată la un club sportiv, demararea programului Generația 28, pentru finanțarea activităților privind instruirea, pregătirea sportivă și realizarea de competiții sportive ale copiilor și juniorilor mici, precum și ale persoanelor cu nevoi speciale, demararea Programului de Excelență în Sport, prin care se va susține financiar organizarea de competiții internaționale în România, înființarea Consiliului Național Pentru Tineret, lansarea proiectelor pentru tinerii NEETs (care nu sunt încadrați în nicio formă de educație sau muncă), și, nu în ultimul rând, gestionarea crizei COVID-19.

Ministrul a confirmat desfășurarea celui mai important eveniment sportiv din istoria recentă, EURO 2020, la anul, în condiții „occidentale”, în România, toată infrastructura necesară fiind gata până atunci. „Când am preluat acest eveniment, m-am îngrozit. Mi-ar fi fost rușine să organizăm cel mai important eveniment sportiv pentru România cu stadioane neterminate, cu cârpeli, fără o cale ferată care să lege Aeroportul Otopeni de Gara de Nord. La data organizării EURO, vom avea stadioanele gata, un Aeroport Băneasa ultramodern și funcțional. Vă pot asigura că în luna iunie vom găzdui un eveniment la un cu totul alt nivel decât am fi făcut-o în acest an. Un eveniment de care vom putea fi mândri”, a declarat Ionuț Stroe.

De asemenea, acesta a punctat pasul istoric realizat de minister în atragerea fondurilor europene și investiția majoră în refacerea centrelor de agrement pentru Tineret, prima mare investiție în 30 de ani, estimată la 117 milioane de euro, finanțare prin fonduri europene și Compania Națională de Investiții.

În ceea ce privește criza determinată de pandemie, ministrul Stroe a amintit cele 9 ordine comune MTS-MS care au reglementat diferite sectoare ale activității sportive, pachetul de măsuri special conceput pentru perioada stării de urgență (ajutorul de 75% din Contractul de muncă sau Contractul de Activitate Sportivă de care au beneficiat aprox. 7.000 de persoane, dar și facilitățile pentru cluburi privind amânarea plăților pentru serviciile de utilități), toate acestea făcând Sportul – cel mai bine reglementat și între cele mai sigure domenii în pandemie.
Mai mult decât atât, ministerul Tineretului și Sportului a oferit un sprijin direct în perioada stării de urgență prin punerea la dispoziție a 47 de centre agrement sau baze turistice celor carantinați, dar și închirierea de spații pentru medicii din spitale în regim hotelier.

„Obiectivul central al activității noastre în cadrul MTS a fost reașezarea sportului ca și componentă a vieții sociale în România, plecând de la sportul de masă, la nivelul echipelor naționale și investițiilor mult-așteptate în zona sportivă. Sportul a fost pentru o perioadă blocat, dar am reușit să îl redeschidem în siguranță în mod treptat. Consider că, în acest moment, toți cei care practică sport după regulile MTS și Ministerului Sănătății o fac în siguranță. Există filtrele care protejează sănătatea sportivilor. Numărul cazurilor de COVID este unul relativ mic. În acest moment, toate loturile naționale și olimpice își pot desfășura activitatea și și-au reluat pregătirea pentru Tokyo, le-am oferit cele mai bune condiții. Sportul este unul dintre cele mai bine reglementate domenii când vorbim despre siguranța participanților”, a mai declarat Ministrul Tineretului și Sportului.

Ministrul a mai oferit o veste bună și în legătură cu certificarea testelor rapide COVID-19: „Lucrăm la modificarea ordinului care reglementează modul de testare a sportivilor din România. În România, de curând au fost certificate acele teste ieftine și rapide care funcționează în Uniunea Europeană. Iar sportivii din România vor putea folosi aceste teste mult mai ieftine pentru competițiile noastre interne. Eu știu că prețul lor este undeva la 5 euro. Chiar în aceste momente am modificat și am trimis la Ministerul Sănătății noul ordin care, practic, dă posibilitatea sportivilor să folosească aceste teste ieftine și eficiente. Deblocăm astfel și competițiile pentru copii și juniori, pentru că asta era marea problemă, nu își permiteau testele PCR. Acum putem debloca si ligile inferioare. Deci e o chestiune de o zi sau două. Voi anunța public atunci când va veni și de la Ministerul Sănătății acest ordin modificat“, a afirmat Stroe.

Facebook Comments