Bogdan Olteanu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României și fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia magistraților este definitivă și va fi pusă în aplicare.

0
Foto: newsweek.ro

Curtea de Apel București a emis mandatul de executare a pedepsei. Magistrații au decis totuși să îi scurteze din pedeapsa inițială, care îi fusese dată în primă instanță, 7 ani de închisoare cu executare. Bogdan Olteanu a fost găsit vinovat pentru trafic de influență. Acesta s-a predat, la scurt timp de la decizia definitivă, la Poliția din Dâmbovița.

„Decizia penală nr.1129/A din data de 29 Octombrie 2020 – În temeiul art.421 pct.2 lit.a din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul OLTEANU BOGDAN împotriva Sentinţei penale nr.1960 din data de 24 decembrie 2019, pronunţată de Tribunalul București – Secţia I Penală, în Dosarul nr.20082/3/2017.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului OLTEANU BOGDAN pentru infracțiunea de trafic de influență, prev. de art.291 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 7 ani închisoare la 5 ani închisoare, menținând pedepsele complementare și accesorii aplicate aceluiași inculpat prin sentința apelată”, se arată în decizia instanței.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Potrivit procurorilor, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL, scrie Agerpres.

Facebook Comments