Mehedinţi: Listele de candidaţi pentru Parlament, la capătul negocierilor aprinse

A fost mare trudă pe la toate partidele politice din Mehedinţi, imediat după ce alegerile locale s-au încheiat. Aproape că s-au lăsat baltă, în unele cazuri, negocierile pentru formarea majorităţilor din consiliile locale şi Consiliul Judeţean, pentru alte negocieri mult mai urgente, cele pentru stabilirea candidaţilor la Senat şi Camera Deputaţilor. La unele partide a fost uşor, la altele nu!

0

A fost serios de muncă, nu glumă, la partide, pentru creionarea listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Ambiţii, orgolii, dezamăgiri şi oameni noi, în general. Reformarea clasei politice pare să le fi guvernat liderilor politici locali acţiunile şi negocierile. Viaţa politică este într-o permanentă schimbare, iar bătălia din acest an se anunţă una destul de aprigă, chiar şi într-un judeţ roşu, în care, acum patru ani, PSD lua fără prea mari probleme 4 dintre cei 6 parlamentari.

Listele PSD

Alin Chirilă

Evident, cele mai aprige negocieri s-au purtat la PSD, unde doar Liviu Mazilu a mai rămas în cărţi, din vechea garnitură parlamentară. Judecând după eligibilitatea tradiţională a PSD la Mehedinţi, un senator şi doi deputaţi ar putea fi limita social-democraţilor, cu dorinţa de a marca şi cel de-al treilea loc ca semi-eligibil. Aşa că primele liste aprobate de Biroul Executiv Judeţean arătau cam aşa: Locul 1 Senat – Liviu Mazilu, locul 2 Senat – Delia Rîmniceanu; Locul 1 Camera Deputaţilor – Alin Chirilă (fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, o tânără speranţă a PSD), Locul 2 Camera Deputaţilor – Codruţa Rogoveanu, soţia primarului din Gogoşu, Jean Rogoveanu, un baron local autentic.

Doar că, de la Organizaţia Judeţeană din Mehedinţi şi până la CEX-ul condus de Ciolacu, a fost cale lungă şi plină de hopuri. A ieşit un mic scandal, s-au făcut analize şi s-au adus diverse acuzaţii în discuţiile interne. Unul dintre perdanţii listei pentru Camera Deputaţilor, actualul deputat PSD Vlad Bontea, a ieşit la rampă cu acuzaţii grave. Nu i-a picat bine deloc faptul că nu mai era pe liste. Pe pagina sa de Facebook este o mică revoluţie, cu susţinători aprigi, unii dintre ei îndemnând la o boicotare a votului pentru PSD, dacă pe liste nu apare şi Bontea. Doar că listele s-au depus şi jocurile s-au cam încheiat. Fără Vlad Bontea, desigur! „Primesc multe mesaje prin care sunt întrebat de ce nu mai mă aflu pe listele PSD de candidaţi pentru Parlamentul României. Vă răspund tuturor cu părere de rău că am fost scos de pe lista de candidaţi în urma deciziei conducerii PSD Mehedinţi compusă din Aladin Georgescu şi Liviu Mazilu. Nedreptatea foarte mare este faţă de strehăieni! Dacă în 2009 scorul PSD Strehaia era 12%, după 7 ani de muncă am ajuns ca în 2016 să obţin un scor de 77% pentru primul mandat de deputat.Vă mulţumesc pentru susţinere!”, a scris Bontea pe pagina sa de socializare.

Dacă la lista de candidaţi pentru Senat nu au fost probleme şi nu a ridicat nimeni pretenţii, la cea pentru Camera Deputaţilor a fost jale. O altă controversă a fost prezenţa pe locul 2, eligibil, a doamnei Codruţa Rogoveanu. Doar că imediat au apărut şi contraatacurile: S-a descoperit că doamna ar avea amestec într-un dosar de cercetare penală, aflat pe rol. Motivul a fost suficient pentru ca soţia primarului din Gogoşu să zboare de pe listă definitiv, iar în locul ei să fie plasat Cornel Folescu, fost viceprimar al Severinului şi un activist important al PSD.

Cornel Folescu

Scandalurile, fireşti până la urmă, s-au stins după depunerea oficială a listelor. Varianta finală a candidaturilor PSD a rămas următoarea: SENAT – 1. Liviu Mazilu, 2. Delia Rîmniceanu, 3. Emil-Mihai Paşolea, 4. Oana Buzatu; CAMERA DEPUTAŢILOR – 1. Alin Chirilă, 2. Cornel Folescu, 3. Ionuţ Sibinescu, 4. Nicu-Alexandru Cojocaru, 5. Andrada Turbat, 6. Anghel Ionuţ Şerban.

Listele PNL

Virgil Popescu

Aici lucrurile au fost destul de clare de la început, iar bătălia pentru locurile eligibile a fost exclusă. Listele întocmite de liderul filialei judeţene, deputatul şi ministrul economiei, Virgil Popescu, au păstrat şansele maxime de eligibilitate pentru domnul ministru, iar la Senat s-a venit cu o soluţie interesantă şi chiar inedită: Stela Firu, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean ocupă primul loc pe lista de candidaţi şi are şanse de a deveni senator. Practic, din interiorul filialei nu au fost contestaţii cu privire la liste, ci doar din afara organizaţiei, câteva atacuri dirijate cu subtilitate, dar care încercau să îl surprindă pe ministrul Virgil Popescu. Ca atare, varianta finală a listelor este următoarea: Senat: 1. Stela Firu, 2. Daniel Cîrjan, 3. Valeriu Manţog, 4. Silvius Degeratu; Camera Deputaţilor: 1. Virgil Daniel Popescu; 2. Dumitru Mărculescu, 3. Alin Udrişte; 4. Alexandru Marcoci; 5. Daniela Şurcă, 6. Marius Ţigănele.

Stela Firu

Listele PMP

Partidul Mişcarea Populară este formaţiunea care, reformată din temelii de deputatul Ion Cupă, a reuşit să obţină rezultate foarte bune la alegerile locale, mai exact 2 consilieri judeţeni, un consilier local la Severin, aproape 50 de consilieri locali în judeţ şi 2 primari de comune. Ambiţiile pentru Parlament sunt pe măsură, iar drumul ascendent al formaţiunii trebuie continuat. La fel ca la locale, unde Ion Cupă s-a implicat direct, candidând la preşedinţia Consiliului Judeţean, şi de această dată deputatul PMP, vicepreşedinte naţional al formaţiunii politice, se bate pentru un post de deputat. Listele de candidaţi au fost întocmite cu oameni noi în politică, în cea mai mare parte tineri, cu oameni care au performat la locale şi care vin cu atributul integrităţii. Mişcarea Populară începe să îşi facă tot mai apăsat simţită prezenţa pe scena politică mehedinţeană, iar rezultatele de la alegerile locale o plasează în componenţa celor mai importante foruri legislative locale.

Ion Cupă

„Vrem să-i reprezentăm aşa cum se cuvine pe toţi mehedinţenii care cred în valorile naţionale, în dreapta credinţă, în proprietate, în munca preţuită corect, în libera iniţiativă, în drepturi şi libertăţi. Îi aşteptăm alături de noi pe toţi mehedinţenii care îşi doresc, în urma alegerilor din 6 decembrie, un guvern responsabil în stare să aducă siguranţă si bunăstare pentru toţi. Listele PMP conţin oameni cu reputaţie profesională, fără probleme de integritate. Obiectivul nostru, al tuturor candidaţilor PMP Mehedinţi, este acela de a-i reprezenta cu responsabilitate pe toţi mehedinţenii care aşteaptă legi drepte şi un guvern coerent care să le aducă siguranţă şi perspectiva unei vieţi mai bune”, a declarat deputatul PMP Ion Cupă.

Florin Gagea

Ca atare, listele finale depuse la Circumscripţia Electorală arată astfel: Senat: 1. Florin Gagea, 2. Loredana Georgiana Cioc, 3. Georgeta Stelescu, 4. Louis Moisescu; Camera Deputaţilor: 1. Ion Cupă, 2. Irina Oana Zoican, 3. Ramona Maria Cupă, 4. Ion Tufiş, 5. Dan Cătălin Vatamanu, 6. Alexandru Sitaru.

Listele PRO ROMÂNIA

Aflat în moarte clinică, PRO România Mehedinţi, părăsită de mentorul ei principal, secretarul general Ion Mocioalcă, a avut mari probleme în întocmirea listelor de candidaţi. Aproape că au amânat până în ultimul moment depunerea listelor pentru că, spun sursele noastre, la un moment dat nimeni nu prea avea chef să se înscrie pe ele. Adică, mai bine spus, nimeni nu dorea să parieze pe un cal mort. E din ce în ce mai clar că PRO România nu intră în viitorul parlament, dar chiar dacă s-ar întâmpla vreo minune, la Mehedinţi candidaţii acestei formaţiuni dubioase nu au nici cea mai mică şansă. De aici şi lehamitea celor care au tot fost rugaţi să umple acele liste, pentru ca bietul partid să nu se facă de râs chiar de tot. Singura certitudine privind listele era aceea că actualul deputat Alina Teiş va ocupa primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor. Nu vom mai irosi spaţiul tipografic înşirând toţi candidaţii aici, pentru că oricum nu sunt relevanţi pentru nimeni, ci vom consemna doar deschizătorii de liste: Senat – Adrian Cican; Camera Deputaţilor – Alina Teiş.

Facebook Comments