Medic specialist: România va avea soarta Italiei

Pandemia de coronavirus din România a atins cote alarmante în ultimele zile. Specialiștii în sănătate, susțin că țara noastră ar putea să aibă soarta Italiei de la începutul crizei sanitare.

0

Datele oficiale arată că în România au fost depistate încă 3.400 de persoane infectate cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. Până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 186.254 de cazuri cu noul COVID – 19. 134.395 de pacienți au fost declarați vindecați.

Unul dintre cei mai renumiți medici din țară, Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, susține că sistemul sanitar românesc este în colaps și , în curând, doctorii vor trebui să aleagă cine va trăi și cine va muri.

Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă.

În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a declarat Virgil Musta, la Digi24. 

Autoritățile române îndeamnă populația să respecte regulile de distanțare socială, să se spele pe mâini și să poarte mască.

Facebook Comments