Nicolae Iorga, un mare prieten al poporului albanez

0

Legăturile istorice dintre popoarele român și albanez au fost evidențiate în cele mai diverse moduri, pornind de la asemănările lingvistice și terminând cu prezența masivă comunităților de albanezi pe teritoriul Țărilor Române și, ulterior, al României. În mod firesc, mulți cercetători români s-au aplecat asupra albanologiei, adică a studiului limbii, istoriei, culturii și civilizației poporului albanez. Dintre aceștia, se distinge numele lui Nicolae Iorga, savant român de anvergură mondială, ale cărui contribuții de albanologie sunt cât se poate de importante.

Renumit pentru zelul cu care studia arhivele și bibliotecile occidentale, Nicolae Iorga a reușit, în anul 1915, să descopere primul text scris în limba albaneză. Aflat la Florența, în Italia, savantul român a identificat, în Biblioteca Medicea Laurenziana, o scrisoare pastorală din anul 1462 a cardinalului catolic albanez Paulus Angelus (în albaneză, Pal Ëngjëlli), text redactat în limba latină, dar care includea formula de botez în limba albaneză: „unte paghesont premenit atit et birit et spertit semt” (Te botez pe tine în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt).

În aceeași perioadă, Nicolae Iorga deja era foarte preocupat de istoria albanezilor și, în general, de istoria sud-estului european. Către sfârșitul anului 1913, savantul pusese bazele Institutului pentru Studiul Europei Sud-Orientale, la București, iar la 31 ianuarie 1914 a deschis cursurile institutului cu o prelegere de istorie a Albaniei. După primul Război Mondial, comunitatea albaneză din București, una dintre cele mai puternice ale Diasporei albaneze, i-a adresat lui Iorga rugămintea de a redacta o lucrare științifică de istorie a Albaniei, care să poată fi folosită la Conferința de Pace de la Paris, în sprijinul cauzei naționale albaneze. Nicolae Iorga a răspuns pozitiv și a publicat, direct în franceză, o primă istorie a Albaniei și a poporului albanez. Lucrarea a fost tradusă în limba română abia la o sută de ani distanță, în 2019, de către Radu-Cosmin Săvulescu, directorul Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR), și publicată la editura „Asdreni” a organizației.

Ca mulțumire pentru sprijinul acordat cauzei albaneze, societatea „Bashkimi” din București i-a acordat lui Nicolae Iorga calitatea de membru, iar acesta chiar a luat parte la întruniri ale asociației. Peste un deceniu, statul albanez și-a manifestat și el recunoștința pentru marele savant român: regele Zog al Albaniei i-a dăruit un teren cu casă și grădină la Saranda, în sudul Albaniei, pe țărmul mării Ionice. Nicolae Iorga a donat acest dar către statul român, pentru a se pune bazele unui Institut Român în Albania. Din păcate, izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial și apoi instaurarea comunismului în Europa de est au zădărnicit planurile lui Iorga. Ele au fost reluate după 1990, dar fără progrese remarcabile. Totuși, un pas semnificativ s-a realizat în anul 2016, atunci când bustul lui Nicolae Iorga a fost amplasat la Saranda, în semn de veșnică recunoștință.

Facebook Comments