CJ Dolj mizează în continuare pe parteneriatul cu vecinii bulgari pentru atragerea banilor europeni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, şi preşedintele ales al instituţiei, Cosmin Vasile, au primit, la începutul săptămânii, la Palatul Administrativ, vizita unei delegaţii formate din reprezentanţi ai administraţiei publice locale din districtul bulgar Vidin, delegaţie condusă de guvernatorul Momchil Stankov şi preşedintele Consiliului Municipal, Ghenadi Velkov.

0

În cadrul discuţiilor, a fost reliefată eficienţa colaborărilor între partenerii din cele două state în proiecte derulate prin programe de cooperare transfrontalieră, fiind abordate, de asemenea, perspectivele pentru desfăşurarea unor demersuri comune în următorul exerciţiu financiar european. „Consiliul Judeţean Dolj a ştiut, de-a lungul timpului, să creeze un nucleu al conlucrării împreună cu cele 3 districte învecinate din Bulgaria – Vidin, Montana şi Vratsa. În această formulă, am elaborat proiecte finanţabile din fonduri ale Uniunii Europene, încă din perioada preaderării, şi am reuşit astfel să răspundem unor importante necesităţi ale regiunii noastre. Cu timpul, am câştigat noi parteneri, cum este şi Agenţia pentru Infrastructură Rutieră din Bulgaria.
Rezultatul, relevant pentru succesul acestei colaborări pe care am dezvoltat-o, constă în derularea unor demersuri a căror valoare cumulată este de aproximativ 60 de milioane de euro, bani care au însemnat, pentru comunităţile de pe cele două maluri ale Dunării, drumuri îmbunătăţite, înfiinţarea unor noi obiective în domeniul sănătăţii sau în cel cultural, dar şi creşterea capacităţii de gestionare a situaţiilor de urgenţă.
Mai mult, după cum a reieşit şi în cadrul discuţiilor de ieri, dată fiind apropierea între regiunile noastre, chiar şi investiţiile majore realizate în afara programelor de cooperare transfrontalieră au un impact semnificativ peste graniţe. Exemplul cel mai bun este Aeroportul Internaţional Craiova, revitalizat, modernizat şi acum extins de Consiliul Judeţean Dolj, care deserveşte inclusiv pasagerii din zona de nord-vest a Bulgariei“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 

Planuri comune de viitor
La rândul său, preşedintele ales al Consiliului Judeţean, Cosmin Vasile, a evidenţiat faptul că unele dintre viitoarele iniţiative comune propuse partenerilor bulgari se axează pe promovarea patrimoniului cultural şi natural al regiunii. „În ceea ce priveşte colaborarea noastră cu autorităţi şi instituţii din Bulgaria, apreciez că avem o istorie recentă foarte bogată. De-a lungul ultimilor ani, am derulat demersuri împreună cu toate cele trei districte dunărene cu care ne învecinăm: Vratsa, Montana şi Vidin. Numai în exerciţiul financiar 2014 – 2020, în cadrul programului Interreg V-A România – Bulgaria, am câştigat şase proiecte, cu o valoare totală de aproape 37 de milioane de euro, fără să includem aici colaborarea dintre Muzeul Olteniei şi localitatea Vărşeţ.
Acum, alături de autorităţile locale din Vidin, ne gândim la iniţiativele comune pe care urmează să le derulăm în noua perioadă de finanţare, cu un accent deosebit în domeniul cultural şi turistic. De aceea, în cadrul întâlnirii, le-am expus oaspeţilor noştri proiecte precum cel care vizează restaurarea culelor din comunele Brabova şi Cernăteşti, care vor deveni puncte muzeale şi în apropierea cărora vom crea Muzeul Satului Oltenesc. Ne dorim, desigur, ca toate aceste obiective să fie cuprinse în itinerarii comune, trasee care să poată fi parcurse inclusiv cu bicicletele.
De asemenea, le-am vorbit partenerilor noştri şi despre demersul prin care vom înfiinţa, în zona localităţii Rast, un centru de educaţie ecologică, de informare şi de vizitare pentru aria protejată Coridorul Jiului, un alt punct de interes cu un real potenţial turistic. Toate aceste propuneri, dar şi noi idei vor fi abordate detaliat în cadrul următoarei noastre întâlniri, care am convenit să aibă loc până la finalul acestei luni“, a precizat Cosmin Vasile.


La întrevederea desfăşurată la Palatul Administrativ au mai participat directorul Direcţiei imagine şi coordonare instituţii subordonate, Larisa Răducan, şi directorul Direcţiei afaceri europene, dezvoltare regională, proiecte cu finanţare internaţională, Daniela Băluţă. După încheierea întâlnirii, oaspeţii din districtul Vidin au întreprins o vizită la Muzeul de Artă Craiova, unde le-au fost prezentate investiţiile pentru restaurarea Palatului „Jean Mihail“ şi pentru construirea Centrului Internaţional „Constantin Brâncuşi“.

Facebook Comments