Trucuri pentru a învăţa mai uşor la matematică

In general, s-a constatat ca matematica este acea materie pe care fie ajungi sa o iubesti din prima zi, fie nu o vei intelege niciodata.

0

Elevii care prezinta o inclinatie deosebita catre domenii umaniste trebuie sa invete matematica cel putin in generala, iar clasa a 5-a este un moment ciudat pentru elevi, mai ales pentru cei carora nu le place matematica deoarece trec de la metoda de predare a invatatorului la cea a unui profesor nou, moment in care chiar si cei carora initial le-a placut matematica pot avea unele probleme. Sunt mai multe tehnici care te pot ajuta sa inveti matematica de clasa a 5 a, insa este necesar ca parintii si profesorii sa ajute elevul in acest sens.

Exercitii matematica clasa 5 – atat la scoala cat si acasa

Pentru ca un elev sa poata invata matematica acesta trebuie sa exerseze cat de mult poate. Matematica nu poate fi memorata pur si simplu si nici nu este recomandat ca elevul sa o invete cuvand cu cuvant pentru ca un astfel de demers nu i-ar folosi la absolut nimic. Este recomandat ca elevul sa rezolve cat mai multe exercitii matematica clasa 5 sau pentru anul sau de studiu, astfel incat sa invete notiunile teoretice in practica. Matematica are nevoie de foarte multa practica, acesta fiind si motivul pentru care anumiti elevi nu exceleaza in acest domeniu.

Intelegerea greselilor este o cale spre succes

In momentul in care sunt rezolvate exercitii de matematica clasa 5, respectiv pentru orice alt an de studiu in care se afla elevul, este mult mai usor pentru acesta sa inteleaga unde greseste si sa se corecteze. Atunci cand elevul intelege unde a gresit a facut deja un pas inainte spre aprofundarea notiunilor. Dupa ce o problema a fost rezolvata gresit si elevul a inteles unde a gresit si de ce, care este abordarea corecta si care este varianta optima de rezolvare, cea mai buna idee este sa repete exercitii similare pentru a vedea daca acum poate oferi o solutie corecta pentru astfel de probleme. De asemenea, elevul poate verifica si propunerile de rezolvari de la finalul manualului pentru a vedea daca a rezolvat corect, insa parintii trebuie sa se asigure ca acesta nu are tendinta de a copia raspunsurile de la final pentru ca acest lucru nu i-ar fi de niciun folos.

Nu este recomandata memorarea exercitiilor si rezolvarilor pe dinafara

Sunt si elevi care au o memorie foarte buna si in momentul in care rezolva la clasa exercitii matematica clasa a 5 a, au tendinta de a tine minte rezolvarile pe dinafara. Aceasta este o capcana pentru ca problemele de matematica sunt multiple si pot sa aiba rezultate diferite. Un singur cuvant poate schimba dramatic sensul unei probleme, iar daca elevul nu este atent poate sa nu obtina rezultatele dorite. Din acest motiv este recomandat ca matematica sa fie invatata logic si ca problemele sa fie tratate in mod corespunzator.

Spre exemplu, in momentul in care este ceruta la clasa a 5-a, la un test de geometrie, demonstrarea congruentei a doua triunghiuri, exista trei metode prin care acest lucru poate fi realizat, pe cazuri: cazul latura unghi latura (LUL), cazul latura, latura, latura (LLL) si cazul unghi, latura, unghi (ULU). In functie de datele din problema, elevul trebuie sa inteleaga cum se alege cazul pe care se va baza demonstratia problemei. Daca elevul invata pe dinafara cazul LUL acesta fiind cel mai des intalnit in rezolvari, cand se va intalni cu abordari care necesita celelalte cazuri va gresi din simplul motiv ca nu a invatat logic.

Alegerea unui loc de studiu in care sa existe cat mai putini factori care sa distraga elevul

In momentul in care un elev lucreaza la matematica, este foarte important ca el sa nu fie distras de nimic. Matematica reprezinta o materie care necesita un nivel ridicat de concentrare iar acest lucru ar trebui sa fie constientizat de toti parintii. In momentul in care spatiul de lucru este mereu perturbat de fratii mai mici, de parintii galagiosi, de rude, animale de companie si chiar de muzica pusa in casa sau de televizorul dat la maxim, nu se mai poate vorbi de invatare.

Indiferent de cat de buna ar fi o culegere de matematica si exercitiile din ea, elevul va fi distras si va avea tendinta de a gresi. Spatiul de lucru trebuie sa permita concentrarea astfel incat fiecare elev sa poata rezolva in liniste probleme de trigonometrie, algebra sau geometrie. Se recomanda ca parintii sa se abtina sa intre din 5 in 5 minute in camera pentru a verifica ce face elevul sau sa stea langa el si sa il intrerupa la fiecare pas.

Facebook Comments