Invazie de câştigători la alegerile locale din Dolj

Scrutinul din 27 septembrie a fost un bun prilej pentru formaţiunile politice să-şi măsoare forţele şi să-şi regleze tirul în vederea alegerilor parlamentare ce bat la uşă. Veşti bune sunt practic pentru toată lumea: PSD şi-a adjudecat funcţiile de primar al Craiovei şi preşedinte al CJ Dolj, prin Lia Olguţa Vasilescu şi Cosmin Vasile, şi a câştigat, la scor, cu 78 la 30, meciul primarilor pe judeţ. Liberalii şi-au trecut în cont două importante municipii şi şi-au mărit lotul de aleşi în CJ şi CLM, în acest din urmă for având şansa de a forma majoritatea alături de USR-PLUS, iar PMP, PER, ProRomânia au reuşit, în premieră, să-şi trimită reprezentanţi în legislativul judeţean, ecologiştii reuşind să dubleze surpriza şi la CLM Craiova.

0

Alegerile pentru funcţia de primar al Craiovei s-au finalizat duminică, 27 septembrie, cu victoria scontată a Liei Olguţa Vasilescu, candidatul PSD, care revine în fruntea municipiului după o pauză de patru ani, în care a optat pentru posturile de deputat şi ministru. Aceasta a avut parte de o concurenţă serioasă, cu nu mai puţin de 10 contracandidaţi înscrişi în cursa pentru cel mai râvnit post de primar din judeţ. Olguţa Vasilescu nu a mai reuşit procentul record din 2016, dar, chiar şi aşa, a câştigat detaşat, cu câteva mii bune de voturi şi zece procente în faţa principalului urmăritor, Nicolae Giugea de la PNL. După finalizarea numărării voturilor de la secţiile de votare din municipiu (87.667), rezultatele finale arată în felul următor: Lia Olguţa Vasilescu (PSD) – 30.062 de voturi (34,2 la sută), Nicolae Giugea (PNL) – 21.528 de voturi (24.5 la sută). După primii doi s-a clasat un alt fost primar, Antonie Solomon, intrat de data aceasta în cursă din partea Partidului Ecologist, acesta adunând 18.190 de voturi (20, 7 la sută), urmat de candidatul USR PLUS, Lucian Săuleanu, cu un total de 11.229 de voturi (12,8 la sută). Dezamăgitoare au fost însă scorurile de care au avut parte candidaţii PMP şi ProRomânia. Anişoara Stănculescu şi Eduard Ciceu au obţinut 1.972, respectiv 1.998 de voturi. Restul competitorilor se pot lăuda cu performanţe şi mai firave: Luminiţa Simoiu – 1.038 de voturi, Dan Păloiu (ALDE) – 570 de voturi, Janina Micu (ADN) – 419, Emil Mladin (PAD) – 368, Marin Costache (PPUSL) – 293.

PSD câştigă primăria, „dreapta“ viceprimarii

Olguța Vasilescu

Dacă la alegerile pentru primar candidatul PSD a câştigat fluierând, nu acelaşi lucru se poate spune însă despre bătălia pentru consiliul local municipal. Pesediştii au câştigat şi aici, ce-i drept, dar diferenţa de scor e mult mai mică, iar repartiţia mandatelor în consiliul local e departe de hegemonia social-democrată din mandatul anterior.  Concret, doar patru partide au reuşit să atingă pragul electoral de cinci la sută şi să acceadă astfel în consiliul local: PSD – 27.106 voturi din cele 86.726 valabil exprimate (31.2 la sută), PNL – 24.972 (28.7 la sută), USR PLUS – 12.927 (14.9 la sută) şi PER – 9.323 (10.7 la sută). Restul partidelor au rămas pe dinafară, aşa că mandatele de consilier local, 27 la număr, s-au împărţit după cum urmează: PSD are cele mai multe mandate 10, urmat de PNL – 9, USR-PLUS – 5 şi PER – 3. Ecologiştii reuşesc astfel, chiar dacă au luat cam jumătate din voturile propriului candidat la primărie, să intre în consiliul local. Social-democraţii pierd majoritatea în consiliul local, forţa dominantă ce se preconizează fiind de dreapta, cu PNL şi USR-PLUS adunând cumulat 14 din cele 27 de mandate, fapt ce le va permite să influenţeze mersul lucrurilor în primărie, începând cu, previzibil, nominalizarea şi impunerea celor doi viceprimari.
Craiova va avea, în premieră, parte de un primar cu majoritate ostilă în CLM.

Consiliul județean fragmentat, majoritate fragilă

Lupta pentru supremaţie în consiliul judeţean s-a dat în principal tot între PSD şi PNL. În privinţa postului de preşedinte al CJ Dolj, bătălia a fost tranşată net în favoarea candidatului social-democrat Cosmin Vasile, trimis în cursa electorală în numele Alianţei electorale PSD-ALDE. Acesta a trecut cu brio primul test uninominal de care a avut parte, adunând peste 111.000 de voturi din cele 263.916 valabil exprimate, ceea ce reprezintă un procent de 42.1 la sută. Distanţa de PNL este şi în acest caz de zece la sută, liberalul Alexandru Gîdăr înregistrând ceva mai mult de 86.000 de voturi (32.5 la sută). Pe poziţia a treia s-a plasat Silviu Bratu de la USR- PLUS (7.09 la sută), urmat de Florinel Stancu de la ProRomânia – 5.4 la sută şi Mihail Negulescu – PMP, cu 4.7 la sută.

Cosmin Vasile

Cinci partide în CJ Dolj, USR-PLUS pe dinafară

În privinţa alegerilor pentru consiliul judeţean, scorurile sunt similare: PSD-ALDE – 39.6 la sută, PNL – 31.7 la sută, USR-PLUS – 6.7 la sută, ProRomânia – 6.9, PMP – 5.6 la sută, PER – 5,4 la sută. În consiliul judeţean intră cinci forţe politice, nu patru ca la CLM Craiova, dar nu neapărat cele mai votate în alegeri. Asta pentru că, potrivit datelor disponibile la ora actuală, USR-PLUS nu va avea reprezentanţi în consiliul judeţean, neatingând pragul electoral, stabilit prin lege, în cazul alianţelor, la 7 la sută. În această situaţie, cele 36 de mandate de consilier judeţean se împart astfel: PSD-ALDE – 16, PNL – 13, ProRomânia – 3, PMP – 2, PER – 2. PSD dispune şi de votul preşedintelui ales, aşa că, teoretic, are nevoie de un singur aliat pentru a obţine majoritatea de vot în CJ.

78 de primari pesedişti şi 30 liberali

Bătălia electorală a scos la lumină în seara zilei de 27 septembrie şi un lot nou de primari, în cele 111 unităţi administrative din Dolj. Doar patru partide se pot lăuda că au primari printre membrii din organizaţia judeţeană: PSD, PNL, PMP şi PNŢCD. Social-democraţii au obţinut în total 78 de funcţii de primar din cele scoase la „concurs” la alegeri, printre acestea cele de primar în municipiul reşedinţă de judeţ şi în oraşele Filiaşi, Segarcea, Dăbuleni şi Bechet. Liberalii se pot lăuda cu 30 de primari scoşi la alegerile locale din acest an, printre care şi primari din celelalte două municipii ale Doljului: Calafat şi Băileşti. Pe locul trei, în faţa altor formaţiuni cu pretenţii, s-a plasat surprinzător PMP, care a obţinut două posturi de edil-şef, la Sadova şi Pieleşti. De menţionat că zestrea de primari a partidului s-a înjumătăţit, tragic, chiar în noaptea alegerilor, când Emil Safta, abia reales la Sadova, a decedat. Un post de primar a obţinut în Dolj şi PNŢCD.

Facebook Comments