Băile Govora: Pârâul care traversează stațiunea, bombă ecologică mobilă

Considerată odinioară stațiune balneoclimaterică de lux, Băile Govora este astăzi un fel de comună prost administrată, ocolită de turiști.

0

 Blazonul de stațiune cu cel mai curat aer din Europa a fost făcut praf de multă vreme și prin concursul actualei administrații.  Jumătate din localitate  nu are canalizare, iar reziduurile menajere provenite de la casele din mai multe zone are orașului se deversează în pârâul Hința, care traversează orașul. Așa  a ajuns Hința o bombă ecologică mobilă ce emană mirosuri pestilențiale. Așadar, pârâul din care o minte luminată ar fi putut să facă un proiect turistic și ecologic este o mizerie colorată, puturoasă și periculoasă.

Canalele mizeriei

În zona  Palangine, situată la înălțime, mizeria din veceuri  curge în voie prin niște rigole făcute prost. În lipsa unui proiect modern,   localnicii au  săpat de capul lor șanțuri  dinspre gospodării  spre rigole. ” Toată  zona acesta  dar și alte multe  străzi nu au canalizare: Strada Tudor Vladimirescu, Strada Pieței, Strada Stejarului, Curături, Gătejești.  Adică,  mai bine  de  jumătate din oraș nu dipune de  canalizare. Cea mai mare parte a mizeriei se duce în Hința,  iar tot ce provine de la   Gătejești  se deversează  în răul Govora.  Culmea, cei care locuiesc pe strada  Pieței, Stejarului dar și  pe alte câteva străzi din zonă au plătit canal mulți ani.”, spune un localnic.

Este sau nu este?

  În anul 2017, o vizită a câtorva turiști chinezi în Băile Govora făcea deliciul presei naționale. Actualul primar se lăuda cu aerul curat  din stațiune și îi îndemna pe oaspeți să se bucure de acest privilegiu: “Inspirati un pic. Este? E ceva?Atitudinea lor un pic buimacă nu lăsa să se vadă emoția momentului. Să fi simțit și  altceva decât aer curat?

Primăria este partener cu SC Apavil în  cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vâlcea, care ar  permite extinderea rețelei e apă și canalizare în tot orașul, dar și în localitățile componente Gătejești și Curături. Un proiect complicat care demarează greu. Alți edili, profitând de statutul de stațiune, au găsit căi alternative de rezolvare a situației.

Greu la deal!

 

Facebook Comments