Vâlcea: 16 localități în scenariul galben pentru începerea școlii

Ministerul Sănătății a publicat luni scenariile pentru începerea noului an școlar. În total, în România sunt 43 de localități în scenariul roșu (ore exclusiv online), 410 în galben (online și fizic la școală, prin rotație) și 2.728 în verde (elevii vin fizic la școală). Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). Analiza este efectuată cu cazurile confirmate până în data de 6 septembrie, situația privind scenariile nu este definitivă și urmează să fie actualizată în fiecare săptămână.

0

Potrivit datelor actualizate până la 6 septembrie, nicio  localitate din cele 89 ale județului Vâlcea nu corespunde scenariului roșu. Însă 16 dintre acestea se încadrează în scenariul galben: Păușești (2,02 rată infectare), Racovița (1,69), Olanu (1,38), Roești (1,37), Galicea (1,35), Slătioara (1,23), Râmnicu Vâlcea (1,20), Stoenești (1,19), Mihăești (1,17), Muereasca (1,16), Ocnele Mari (1,16), Golești (1,15), Băile Govora (1,11), Tomșani (1,11), Băbeni (1,09) și Scundu (1,03). Celelalte localități figurează în scenariul verde, ceea ce înseamnă că elevii ar trebui să urmeze cursurile în sistem clasic.

Mihaela Andreeanu, inspector  șef al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, a declarat pentru Indiscret  că  pe 9 septembrie se va decide  cum vor participa elevii la cursuri, pe localități: ”Azi (8 septembrie – n.r.) facem o analiză împreună cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar pe 9 septembrie  se va lua o decizie finală în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență. Este posibil ca, chiar dacă anumite localități figurează în scenariul galben, să se acționeze  conform scenariului verde, dacă se constată că persoanele infectate din acele  localități  sunt izolate și nu prezintă pericol. În municipiul Râmnicu Vâlcea se va merge pe sistemul scenariului galben probabil, având în vedere și faptul că școlile nu au suficiente spații pentru cursuri”, potrivit Mihaelei Andreeanu.

Cele trei scenarii, potrivit Ministerului Sănătății

Scenariul 1 sau scenariul verde – Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2 sau scenariul galben – Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3 sau scenariul roșu – Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3 bolnavi /1.000 de locuitori.

Facebook Comments