Tramvaie şi autobuze noi în Craiova, din fonduri europene

17 tramvaie moderne şi 30 de autobuze electrice vor completa flota craioveană de mijloace de transport public.

0

Primele mijloace moderne de transport în comun pe şine care vor veni în Bănie sunt cele 17 tramvaie achiziţionate din fonduri europene, pentru care s-a finalizat perioada de evaluare la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, miercuri, 5 august 2020, fiind ultima zi de contestaţii.

Printre facilităţile de ultimă generaţie pe care le oferă tramvaiele noi, începând din 2022, vor fi: sistem audio-video de informare călători şi sistem de supraveghere video, sisteme wi-fi, sistem diagnosticare SIGDE, sistem management trafic CGMT. Tramvaiele vor avea o capacitate de transport totală de minimum 190 de călători transportaţi în picioare şi 50 de persoane pe scaune fixe, nerabatabile, dintre care minimum 6 accesibile din low floor. În cursa pentru obţinerea contractului de 170 milioane de lei (fără TVA) privind furnizarea a 17 tramvaie, au intrat patru fabrici mari.

Tramvaiele vor circula pe trei rute ale RAT Craiova: Ruta 100 – 10 tramvaie; Ruta 101 – 3 tramvaie; Ruta 102 – 4 tramvaie.

De asemenea, Primăria Municipiului Craiova a iniţiat procedura de achiziţie pentru alte 30 de autobuze electrice din fonduri europene, concomitent cu instalarea a 30 de staţii de încărcare lentă şi alte 7 staţii de încărcare rapidă. Termenul-limită de depunere a ofertelor este 7 septembrie 2020, cu valoarea totală a proiectului de peste 92 milioane lei, TVA inclus.

Autobuzele vor avea o lungime de 12 m şi o capacitate de 70 de călători, dintre care 27 minimum pe scaune cu o autonomie de 100 de km la încărcare. Mijloacele de transport în comun vor mai fi dotate cu trapă destinată persoanelor cu dizabilităţi, sisteme de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sisteme audio – video, sistem de numărare a călătorilor, supraveghere video şi sistem wi –fi. 

„Odată cu achiziţia celor 17 tramvaie şi 30 de autobuze din fonduri europene, craiovenii vor beneficia de cele mai moderne mijloace de transport public în comun. Noile tramvaie şi autobuze se vor adăuga flotei societăţii de transport în comun RAT SRL, care a fost completată, în ultima perioadă, cu alte 16 autobuze electrice articulate furnizate de producătorul Solaris, deja în producţie, cu 29 autobuze Solaris achiziţionate de Primăria Craiova cu fonduri de la bugetul local, dar şi cu cele 38 autobuze Euro 6 BMC, graţie unui împrumut BERD“, a declarat primarul Mihail Genoiu.

Facebook Comments