Una caldă, una rece la licitaţiile de transport ecologic: cea pentru tramvaie are un câştigător provizoriu şi doi contestatari, cea pentru autobuze a fost relansată
Tramavaiele noi ale Craiovei s-au gripat în contestaţii

Primăria s-a grăbit să anunţe, săptămâna trecută, că procedura de achiziţie a 17 tramvaie pentru Craiova, derulată prin Ministerul Dezvoltării, are un câştigător desemnat. Primarul Mihai Genoiu a plusat, luni seara, cu numele câştigătorului, ceho-ucrainienii de la Tatra Yug, stârnind un val de proteste din partea adversarilor politici pe reţelele sociale. De marţi, ambele tabere trebuie să îşi caute alte subiecte de harţă: procedura de achiziţie a fost blocată, în urma unor contestaţii la CNSC.

0

De menţionat că identitatea ofertei câştigătoare nu a fost făcută publică de ministerul care a derulat licitaţia. Edilul-şef a citat în postarea de ieri câteva materiale de presă, româneşti şi străine. Misterul l-au spulberat însă contestatarii, care au dezvăluit în documentele depuse la CNSC şi numele firmei câştigătoare şi preţul ofertei.

Departajare, ca la admitere, la 22 de sutimi

Două dintre firmele participante au atacat marţi, 4 august 2020, anunţul de atribuire al licitaţiei, datat 27 iulie. Din contestaţiile formulate la adresa deciziei comisiei ministeriale de evaluare aflăm că, într-adevăr, licitaţia a fost câştigată de tramvaiele Tatra Yug, preţul ofertei câştigătoare fiind de 136.151.096 de lei, fără TVA. Din câte se pare, a fost o luptă extrem de strânsă, între primele două firme clasate existând doar o diferenţă de 0,22 de puncte la evaluare. Astfel, oferta TATRA a obţinut 91,10 puncte (80 la evaluarea financiară şi 11.10 puncte la evaluarea tehnică), următoarea clasată primind 90,88 de puncte (74,28 la evaluarea financiară şi 16.60 la evaluarea ofertei tehnice). Vom vedea care va fi soarta achiziţiei de tramvaie după soluţionarea contestaţiilor, dacă nu cumva meciul se va prelungi în instanţă. Licitaţia pentru tramvaiele craiovene, a treia din serie, a fost lansată de minister în luna decembrie a anului trecut, valoarea achiziţiei fiind estimată la data respectivă la 170 de milioane de lei noi.

Lotul de 30 de autobuze electrice, scos din nou la licitaţie

Dacă soarta achiziţiei de tramvaie s-a complicat pe ultima sută de metri, municipalitatea craioveană a lansat recent o nouă tentativă de a-şi completa lotul de autobuze electrice. Procedura de achiziţie pentru 30 de vehicule cu propulsie electrică, lungi de aproximativ 12 metri şi cu o capacitate de 70 de călători a fost postată luni, 3 august, în sistemul electronic de achiziţii publice. Valoarea estimată a investiţiei este de peste 77 de milioane de lei, edilii solicitînd, la pachet cu cele 30 de autobuze, 30 de staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă care să deservească vehiculele electrice. Edilii aşteaptă oferte până la începutul lunii septembrie, contractul avâd stabilită o perioadă de derulare de 25 de luni calendaristice. Anterior, Primăria Craiova a derulat licitaţie pentru 16 autobuze electrice de mare capacitate, adjudecată de polonezii de la Solaris, cei care au mai livrat municipalităţii autobuze diesel, în mandatul trecut.

Facebook Comments