Ionuţ Spătărelu, un candidat PRO dezvoltare la Primăria Malu Mare

După zeci de ani de dezastru girat de nişte personaje care vremelnic au purtat doar denumirea de primar, cetăţenii comunei Malu Mare privesc cu speranţe spre apropiatele alegeri locale. Pentru prima dată, la orizont a apărut un candidat care, de-a lungul timpului, a demonstrat că ştie să pună interesele comunităţii înaintea intereselor politice trecătoare, un locuitor al comunei pentru care soarta concetăţenilor săi a fost un motiv de preocupare cu mulţi ani înainte de a decide „să se înroleze“ într-un partid politic. Ionuţ Spătărelu, propunerea partidului PRO România pentru Malu Mare, reprezintă prima şansă cu adevărat reală a comunei de a ieşi din Evul Mediu şi a păşi spre o cale europeană parcursă până în prezent de „suratele“ din jurul Craiovei: Işalniţa, Cârcea, Podari şi Pieleşti.

0

Ionuţ Spătărelu nu reprezintă, din niciun punct de vedere, prototipul candidatului de primar clasic din judeţul Dolj. Până să ajungă în această ipostază, el a avut o carieră profesională impecabilă şi a fost unul dintre cei mai implicaţi cetăţeni ai comunei Malu Mare în viaţa comunităţii locale fără, însă, a activa politic în vreun partid. Exemplele în acest sens sunt multiple şi binecunoscute printre cetăţenii din Preajba Nouă. În condiţiile în care toţi primarii care s-au perindat prin Primăria Malu Mare i-au tratat pe cetăţenii din acest nou sat la comunei ca pe nişte paria ai localităţii, Ionuţ Spătărelu, alături de un grup de concetăţeni, s-a văzut obligat să se implice în întreţinerea şi pietruirea străzilor din cartier. Mai mult decât atât, Spătărelu a organizat un grup de lucru în cartier împreună cu care a pus presiune pe consiliul local, inclusiv prin prezenţa la şedinţele ordinare sau extraordinare ale instituţiei, pentru asfaltarea străzii Căpşunilor, în ciuda opoziţiei politicienilor locali care îi catalogau pe cetăţenii din Preajba Nouă drept „venetici“. Tot ca o iniţiativă proprie şi personală, candidatul PRO România, fără nicio funcţie politico-administrativă la acea vreme, s-a implicat în înfiinţarea reţelei de fibră optică în zona Selgros şi, împreună cu locatarii din zonă, a plantat peste 1.000 de copaci care să transforme câmpul sterp şi uliţele desfundate ale cartierului într-o zonă rurală cât de cât civilizată.

Implicarea civică caracterizează activitatea politică a candidatului PRO România la funcţia de primar

Lovindu-se de ostilitatea făţişă a primarului din acea vreme şi a majorităţii consilierilor locali faţă de proiectele micuței societăţi civile care luase naştere în comuna Malu Mare, în anul 2016, Ionuţ Spătărelu a decis să se implice activ în viaţa socio-politică a comunităţii şi a câştigat un mandat de consilier local. Din această postură, el a revoluţionat într-o mare măsură mersul lucrurilor în comună, iniţiind pentru prima dată un program larg de consultări cu cetăţenii pe marginea unor proiecte de dezvoltare edilitară a localităţii. Din aceste discuţii ample cu alegătorii au luat naştere numeroase proiecte de hotărâri, unele dintre ele fiind impuse de Spătărelu în consiliul local, în ciuda faptului că actualul edil şi majoritate sa din consiliul local au făcut tot posibilul pentru a-l sabota. S-a reuşit, ca urmare a stăruinţei lui Spătărelu, asfaltarea străzii Pinului cu ieşire pe lângă Selgros, s-a demarat programul de cadastrare a tuturor străzilor localităţii, s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru înființarea unei rețele de alimentare cu gaze naturale pentru toată comuna. Un alt proiect propus şi realizat la presiunile lui Ionuţ Spătărelu a fost acela de introducere a energiei electrice şi iluminatului public pe strada Lămâiţei şi celelalte străzi ale comunei. De asemenea, Spătărelu a propus achiziţionarea unui pachet de acţiuni de maximum 1% ale SC RAT Craiova care să determine operatorul craiovean de transport în comun să opereze şi pe raza localităţii Malu Mare.
„Sincer, cred că a fost pentru prima dată când cineva i-a întrebat pe oameni ce îşi doresc să realizăm în comună pentru a creşte nivelul de trai. Spun acest lucru bazându-mă pe reacţiile pe care cetăţenii le-au avut aproape de fiecare dată când mergeam pe la porţi să discut cu ei. Am fost printre puţinii care m-am opus vehement concesionării bălţilor comunale şi, atunci când cei de la putere au trecut o hotărâre de consiliu în acest sens, am contestat-o la Prefectura Dolj. An de an, în fiecare iarnă, am participat activ la deszăpezirea localităţii Preajba Nouă pentru că şoferii de pe utilajele trimise de primărie pur şi simplu nu cunoşteau străzile sau mai bine zis uliţele neasfaltate ale localităţii. E adevărat, nu cred că asta este menirea unui consilier local, dar, din păcate, în comuna noastră, dezinteresul şi lipsa de viziune managerială a primarului în funcţie au dus la o astfel de situaţie. Tocmai din acest motiv, împreună cu alţi cetăţeni ai comunei, am înfiinţat Asociația de Proprietari Preajba Nouă, unde sunt membru şi în prezent. Împreună cu această asociație, am făcut multe sesizări la instituțiile abilitate pentru rezolvarea unor probleme de care primăria s-a arătat dezinteresată de-a lungul anilor, cum ar fi: nerespectarea termenului de execuție de către firma contractată a rețelelor de uz casnic, apă şi canalizare, și iluminat public pe străzile din localitate, rezolvarea gravei probleme a tensiunii în rețelele electrice, tensiune foarte scăzută după orice fel de standard. Ca urmare a sesizărilor depuse la Prefectura Dolj şi la ANER București, am obținut ca firma CEZ, operatorul de energie din zonă, să investească în montarea unui transformator de 400 kwa pentru îmbunătățirea serviciilor, rezolvând practic această problemă“, a declarat Ionuţ Spătărelu.

Consilierul local Ionuţ Spătărelu s-a luptat an de an cu metehnele actualei administraţii

Dând dovadă de aplecare asupra problemelor punctuale ale cetăţenilor, Spătărelu a fost persoana care a făcut toate demersurile pentru realizarea unei treceri la nivel cu calea ferată pe strada Pinului şi a solicitat Serviciului juridic din cadrul Primăriei Malu Mare formarea unei comisii pentru stabilirea aliniamentului străzii Aleea 1 Henry Ford, la ieșirea pe lângă „Damila”, deoarece din documentele existente în primărie reieşea că strada se poate lăți cu aproximativ 10 metri. Dincolo de aceste aspecte, implicarea candidatului PRO România în activitatea socio-economică a comunei a fost una permanentă şi constructivă în beneficiul cetăţenilor. A fost consilierul local cel mai vocal în ceea ce priveşte solicitările cu privire la transparentizarea și eficientizarea tuturor activităților primăriei și a angajaților acesteia şi, totodată, a fost printre puţinii care au solicitat creșterea sumei alocate investițiilor și folosirea eficientă a excedentului bugetar al comunei existent în fiecare an: „Comuna Malu Mare are un potenţial de dezvoltare imens, similar cu cel al Işalniţei, Cârcei sau Pieleştiului, însă niciodată acesta nu a fost valorificat de primarii în funcţie. Din postura de consilier local, am propus un set de măsuri pentru atragerea investitorilor în zona noastră și crearea de noi locuri de muncă. Din păcate, proiectul s-a lovit de neseriozitatea și delăsarea autorităților locale, care, spre exemplu, nu au fost capabile, în ultimii patru ani, să atragă măcar un euro fonduri europene nerambursabile pentru lucrări de infrastructură şi dezvoltare, cele care se implementează în prezent fiind câştigate de fosta administraţie. Am solicitat să folosim banii din excedentul bugetar al fiecărui an în proiecte de dezvoltare şi modernizare a comunei, însă de fiecare dată majoritatea a refuzat să facă acest lucru. Nu cred că au existat multe şedinţe ale consiliului local în care să nu-i avertizez pe primar şi pe colegii consilieri locali asupra unei practici urâte pe care o folosesc, aceea de a nu se retroceda cetăţenilor terenurile conform hotărârilor judecătoreşti, dar, din păcate, de multe ori acest lucru a fost în zadar. Din acest punct de vedere, sunt o persoană total dezinteresată la nivel personal. Eu deţin un singur teren şi casa construită pe el, în timp ce alţii, nu puţini, s-au trezit peste noapte moştenitori de terenuri în buricul comunei în condiţiile în care în urmă cu zece ani nici nu ştiau să arate pe hartă unde este comuna Malu Mare! Actualul edil şi oamenii din preajma sa au creat o astfel de morişcă imobiliară, aducând grave prejudicii oamenilor din comună. Personal, am refuzat de fiecare dată orice compromis care să contravină interesului comun al locatarilor comunei noastre, eu fiind o persoană care nu are nevoie de o funcţie publică pentru a trăi decent. Am muncit mult de-a lungul vieţii, iar tot ceea ce am realizat am făcut în timp, nu peste noapte, aşa cum, din păcate, au făcut alţii!“

Dincolo de această lungă înşiruire a reuşitelor consilierului local Ionuţ Spătărelu, un lucru se poate spune cu certitudine: nu multe sunt comunele doljene care au norocul de a avea un astfel de candidat la demnitatea de primar! Acum, în acest an, cu ocazia acestor alegeri locale, poate că a venit momentul ca oamenii din Malu Mare să nu mai aleagă un lung şir de promisiuni debitate la minut de un candidat lipsit de viziune socio-economică, ci să pună ştampila pe acea persoană care a dovedit că, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională, a reuşit să realizeze ceva fără a avea sprijinul vreunui partid politic.

Facebook Comments