Primăria Craiova lansează pe piață în consultare publică proiectul prin care dă bone la tot cartierul
Programul „Prima Bonă” la Craiova

Municipalitatea craioveană se pregătește să dea bani de bonă părinților din municipiu. Cel puțin părinților care lucrează, care nu au găsit loc pentru copii în creșele și grădinițele de pe raza municipiului și care îndeplinesc și celelalte criterii impuse de edili în proiectul de regulament. Criteriile sunt însă supuse dezbaterii publice, la pachet cu regulamentul care le cuprinde, craiovenii putându-și da cu părerea pe textul întocmit de angajații primăriei până la sfârșitul primei săptămâni a lunii august.

0

Locurile în creșele și grădinițele din municipiul Craiova au constituit mereu o problemă. Încă de pe vremea când autoritățile nu se confruntau cu epidemia de Covid-19, care a impus reguli de distanțare, respectiv reguli de formare a grupelor mult mai stricte. Încă nu se cunoaște în ce condiții va începe pentru preșcolari noul sezon, dar autoritățile par să creadă că se vor confrunta cu o criză de locuri în creșele și grădinițele din subordine, așa că au conceput un plan pentru degrevarea unităților destinate copiilor sub 6 ani prin acordarea de sume de bani părinților, ca sprijin pentru angajarea de bone. Proiectul a fost postat pe site-ul municipalității craiovene. „Direcţia Generală de Asistenţă Socială Craiova a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, pentru proiectul – «Metodologie de acordare a unui ajutor financiar familiilor cu copii preşcolari pentru plata serviciilor oferite de bonă»”, se arată în anunțul publicat de edili. Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul supus consultării, până la data de 07.08.2020, la Centrul de Informaţii pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A.I. Cuza nr. 7 sau e-mail: consultarepublica@primariacraiova.ro”, mai precizează documentul.

Prima de bonă, între 250 și 710 lei

Inițiativa municipală vine ca o soluție alternativă la sistemul public dedicat preșcolarilor – creșele și grădinițele municipale, extrem de solicitate, se arată în expunerea de motive formulată de funcționarii Pimăriei Craiova. „Municipiul Craiova face eforturi pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor servicii de îngrijire a copiilor în creşe și grădinițe publice, iar în ceea ce privește locurile în creșele și grădinițele de stat există o tendință de creștere a cererilor pentru înscriere raportat la numărul de locuri disponibile. Ţinând cont de cererea mare de locuri în creşe și grădinițe, pentru îmbunătăţirea acestei situaţii de interes public, este necesară identificarea de soluții alternative – inclusiv prin acordarea unui suport financiar familiilor care au domiciliul pe raza municipiului Craiova, ajutor care poate fi folosit pentru plata bonelor”, arată documentul elaborat de Direcția de asistență socială a primăriei. Potrivit proiectului de regulament publicat pe site-ul municipalității, ajutorul pentru angajarea de bone va fi în cuantum de 250 până la 710 lei, în funcție de veniturile realizate de fiecare familie. „Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează: a) până la 2.100 lei – 710 lei; b) de la 2.101 lei până la 2.500 lei – 550 lei; c) de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei; d) de la 3.001 lei până la 3.500 lei – 250 lei. (…) Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară. (…) La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar, în condițiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul supus dezbaterii publice.

Refuzul creșei te scoate de pe listă

Proiectul elaborat de angajații Primăriei Craiova prevede că pot beneficia de ajutorul financiar pentru angajarea de bone cetățenii români sau străini cu domiciliul/reședința în Craiova, angajați cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată. De asemenea, sunt eligibili șomerii indemnizați sau doar înregistrați în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă și care nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea agenției pentru ocuparea forței de muncă județene. În plus, pentru a obține sprijinul financiar de la primărie, părintele trebuie să nu fi refuzat anterior un loc în creșele/grădinițele din subordinea municipalității. „Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniță (publică/privată) sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță publică de pe raza municipiului, ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță publică și a făcut dovada înscrierii la unitatea de învăţământ (creșă/grădiniță) în ultimele 12 luni și cererea a fost respinsă pentru lipsă de locuri”, se arată în proiect.

Facebook Comments