Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prevede investiţii masive la nivelul infrastructurii sportive în valoare de peste 13,5 miliarde lei
Ionuţ Stroe: Sportul şi tinerii, o prioritate pentru Guvernul PNL

Ministrul tineretului şi sportului, Ionuţ Stroe, susţine că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat săptămâna trecută de Guvernul României, tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate. Acesta spune că prioritatea o reprezintă investiţiile în zona copiilor şi juniorilor deoarece este nevoie de o creştere a numărului tinerilor care fac sport într-o ţară unde „avem mai mulţi seniori decât copii care practică sport“.

0

„După ce se va consuma această criză provocată de pandemie, trebuie să fim mai puternici, trebuie să avem viziune şi trebuie să avem un plan concret. Iar acest plan concret vizează refacerea din temelii a bazei sportului românesc în următorii ani. Prin investiţii în special în zona copiilor, a juniorilor, în zona infrastructurii sportive, în zona cluburilor, iar pe zona de tineret trebuie să creăm şi să diversificăm oportunităţile tinerilor din această ţară în a-şi construi un viitor aici. Dar pentru aceste lucruri este nevoie de o infrastructură atât de sport, cât şi de tineret solidă şi extinsă. Investiţiile în următorii ani sunt esenţa Programului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică pe care Guvernul Orban din care fac parte l-a gândit şi l-a prezentat public săptămâna trecută. De data aceasta, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică cuprinde componenta sport şi tineret ca prioritate. Este pentru prima oară când un plan de relansare economică de o asemenea anvergură tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate. Iar ele au capitole în acest document, în această viziune de dezvoltare a ţării. Este cel mai îndrăzneţ şi cel mai consistent plan de dezvoltare a sportului şi tineretului“, a afirmat ministrul, care a adăugat că programul a fost gândit pentru a exista o sincronizare cu exerciţiul financiar al Uniunii Europene.
„Vorbim despre acest plan pentru următorul ciclu de dezvoltare al acestei ţări. Este un ciclu de dezvoltare echivalent cu cel cu care se lucrează la Bruxelles în Uniunea Europeană. Este ciclul de dezvoltate 2021-2027, în fapt sincronizăm dezvoltarea României cu bugetarea europeană după acest model liberal bazat în special pe investiţii. Banii se vor duce în două mari direcţii: în infrastructura de sport şi tineret şi în măsurile active de sprijin a sportului şi tineretului“, a adăugat Ionuţ Stroe.

Sprijin puternic pentru copii şi juniori
Ministrul craiovean a ţinut să scoată în evidenţă necesitatea creşterii numărului de copii care fac sport în cadru organizat pentru viitor, în condiţiile în care, în prezent, România are mai mulţi seniori legitimaţi decât juniori. „Una dintre marile probleme o reprezintă numărul mic de copii care fac sport. Pentru a creşte numărul lor, vom vorbi despre acordarea de vouchere pentru cei care se vor legitima la un club pentru practicarea sportului de performanţă. Este o măsură bugetată cu 30 de milioane de lei, iar numărul beneficiarilor direcţi se estimează la aproximativ 100.000 de copii. Azi avem legitimaţi puţin peste 80.000 de copii, dintre care activi, adică au viză anuală pe carnet, sunt aproximativ 55.000. Dacă e să comparăm cu aceste cifre, numărul de sportivi seniori, adică de 95.000 dintre care 75.000 activi, atunci vedem că avem în România o situaţie paradoxală. Aşadar, în România avem mai mulţi seniori decât copii care practică sport. Acest lucru este anormal pentru că în actualele condiţii avem pentru viitor o resursă mult mai mică decât nevoia reală a sportului românesc. Dacă nu acţionăm urgent, riscăm ca sportul românesc să se sufoce în viitor“, a spus Stroe.
Conform acestuia, voucherul va fi acordat beneficiarului direct prin tutorele legal, dar cu condiţia ca sportivul să rămână cel puţin un an legitimat la un club care are activitate şi care participă la competiţii. „Voucherul va avea o valoare de 300 de lei şi va viza, în principal, susţinerea cheltuielilor legate de echipamentul sportiv. Programul va începe din toamnă. Printre cei 100.000 de copii care se vor înscrie vom regăsi şi viitoarea Simona Halep sau viitorul campion la tenis al României. Nu ne facem iluzii că 300 de lei vor finanţa activitatea unui viitor tenismen de performanţă, dar reprezintă ceva, este sprijinul pe care statul îl poate acorda pentru a deschide apetitul pentru sport. Acesta este sensul acestei măsuri“, a explicat ministrul.


Sălile polivalente, patinoarele şi bazinele sunt prioritare
Ministrul Ionuţ Stroe consideră că prioritatea în investiţiile în infrastructură ar trebui să o reprezinte sălile polivalente, patinoarele şi bazinele. „În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, suma totală se va ridica la 13,5 miliarde de lei în perioada 2021-2027. Este vorba despre construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 locuri, a 8 bazine olimpice, a 5 săli polivalente cu o capacitate între 5.000 şi 16.000 de locuri, a 5 patinoare artificiale pentru competiţii, a 250 de săli de sport şi a 400 de baze sportive. Aceste investiţii sunt semnale de alarmă pentru infrastructura sportivă a Capitalei. Este îngrijorător că această capitală europeană nu are acum o sală polivalentă la standarde europene, nu are un patinoar, nu are arene de tenis care să găzduiască un turneu internaţional. Marea infrastructură pentru sportul de performanţă se află într-un proces de ameliorare pentru că la fotbal vedem deja stadioane la standarde europene. Viitorul ar trebui să aparţină sălilor polivalente multifuncţionale, pentru că toate sporturile suferă în momentul de faţă, apoi patinoarelor şi apoi bazinelor. Acestea sunt cam trei tipuri de investiţii în infrastructură care ar trebui să aibă prioritate în ceea ce priveşte investiţiile publice“, a afirmat ministrul.
Ionuţ Stroe nu a dorit să estimeze un termen de finalizare a infrastructurii sportive, însă a precizat că acest plan poate fi pus dus la bun sfârşit în 6-7 ani. „Sincronizăm aceste investiţii cu ciclul bugetar european. Nu voi spune ca orice alt ministru dinaintea mea sau ca orice primar că vom avea o sală polivalentă în trei ani şi noi n-am identificat nici terenul. De exemplu, la patinoarul Flamaropol lucrăm de 7 ani şi ne-am ales cu atâtea procese, cu un scandal monstru şi lucrări abandonate. Nu, eu cred că în 6-7 ani e un termen rezonabil dacă suntem oameni serioşi şi ne ţinem de aceste angajamente“, a precizat ministrul liberal.

Reamintim că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat la 1 iulie de Guvernul României, conţine granturi, garanţii, împrumuturi şi facilităţi fiscale pentru toate domeniile de activitate. Pe zona de sport, Guvernul a inclus două dintre propunerile Ministerului Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte relansarea activităţii sportive în viitorul apropiat şi dezvoltarea sportului pe termen lung. De asemenea, Guvernul îşi propune o investiţie masivă la nivelul infrastructurii sportive în valoare de 13,5 miliarde lei care să susţină concret, în următorii ani, atât sportul de performanţă, cât şi revitalizarea sportului de masă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ