Slujbă de pomenire şi recital din lirica eminesciană la Arhiepiscopia Râmnicului

Râmniceni, iubitori ai liricii eminesciene, au participat luni, 15 iunie, la o serie de manifestări cultural-religioase, prilejuite de împlinirea a 131 de ani de la mutarea la cele veşnice a poetului naţional Mihai Eminescu.

0

Manifestările cultural-religioase au debutat cu slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu, care a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui auditoriu format din iubitori ai liricii eminesciene. Slujba Parastasului a fost săvârşită în faţa bustul poetului Mihai Eminescu, aflat în incinta Centrului Eparhial al Râmnicului.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a acordat „Crucea Râmnicului”, cea mai înaltă distincţie a Eparhiei, unor personalităţi care s-au distins în peisajul cultural vâlcean.

Manifestările comemorative au continuat în faţa teiului şi a bustului poetului naţional Mihai Eminescu, cu un recital din lirica eminesciană, intitulat „La steaua care-a răsărit…” şi susţinut de membri din Forumul Cultural al Râmnicului şi de alţi poeţi vâlceni.

La finalul recitalului, elevii seminarişti dirijaţi de părintele Siluan-Dumitru Scurtu au interpretat cântarea „Lumină lină”.

„Păşiţi încet, cu grijă tăcută, feţii mei,/ Să nu-i călcaţi nici umbra, nici florile de tei,/ Cel mai chemat s-aline, din toţi, şi cel mai teafăr/ Şi-a înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr”  scria Poetul Tudor Arghezi în poezia Inscripţie pe amfora LUI.

„A vorbi despre poetul nepereche a cărui operă învinge timpul este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă… Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harpă şi să legene, din depărtare, delicata lui singuratecă slavă”, spunea Tudor Arghezi. Însă „Eminescu este o revelaţie ce mângâie”, o revelaţie care vibrează prin toată creaţia pe care ne-a lăsat-o, după cum aprecia Rosa Del Conte.

Poet, prozator şi jurnalist român, Mihai Eminescu a fost şi este considerat de români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Deloc întâmplător, Nichita Stănescu spunea că „vorba şi scriitura ne rămân puţine în faţa lui, dar nu atât de puţine ca să nu-l înălţăm tot mai sus, generaţie de generaţie, an de an”.

Dorul de Eminescu se ostoieşte în faţa bustului pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie l-a aşezat în anul 2016, spre a inspira şi descoperi libertatea formelor de exprimare, a metaforei literare ori artistice izvorâte, în mod cert, din experienţa duhovnicească a acestui spaţiu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ