Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj: „Alegem oameni pregătiţi pentru viitor, nu pentru trecut“

0

Reporter: Domnule Stancu, cum s-a schimbat lumea politică de la ultima noastră întâlnire?
Florinel Stancu: Anul 2020 este un an care ne-a surprins. Au trecut 6 luni, dar pare să fi trecut un secol. Totul s-a schimbat, iar faptul că încă nu simţim acest lucru este pentru că noi, românii, ne adaptăm la schimbare mai greu. Asta însă nu înseamnă că schimbarea nu va veni şi peste noi, ea a venit deja. Mii de tineri îşi pierd locul de muncă şi răbdarea. Mii de bătrâni se simt tot mai neajutoraţi şi mai izolaţi. Mii de oameni de afaceri devin tot mai solicitaţi de noile condiţii de restricţii şi sunt foarte stresaţi. Aceşti oameni trebuie îndrumaţi. Acum e vremea ca statul să arate că ţine la ei. Din păcate, la noi, cu actuala guvernare, nimeni nu se simte susţinut.
În ce priveşte politica, pot spune că ea nu se va mai face la fel. Întâlnirile nu vor mai fi ca înainte. Abordările se vor schimba. În societate apar tulburări pe care le experimentăm pentru prima dată şi le vom experimenta în continuare. În actualele condiţii, fiecare om politic trebuie să ia decizii importante în fiecare oră, în fiecare zi sunt necesare decizii şi alegeri strategice.

R.: PRO România a reuşit să treacă bine peste perioada pandemiei, dacă ne uităm în sondaje. Lumea spune că este meritul lui Victor Ponta. Este PRO România un partid care depinde doar de prestaţia liderului său?
F.S.: În cele mai dificile zile ale crizei de sănătate, liderul PRO România, Victor Ponta, a garantat prezenţa şi ideile partidului PRO România. A demonstrat că suntem o forţă politică unită şi unitară. Noi am fost primii care am prezentat 10 măsuri urgente pentru a descuraja răspândirea pandemiei, pe care Ludovic Orban le-a preluat şi le-a transpus cu întârziere în practică. Într-o singură zi, preşedintele Ponta ne-a convocat, am discutat măsurile, apoi le-am votat, iar seara ele erau deja publice. Am fost consecvenţi tot timpul şi pentru toate aceste lucruri oamenii au început să ne aprecieze din ce în ce mai mult.

R.: Vreţi să spuneţi că lucrurile merg rău în România, iar asta face ca partidul din care faceţi parte să crească? Ce va urma?
F.S.: Nu am spus asta. Lucrurile merg prost pentru că nu avem lideri în fruntea ţării. Dacă ne uităm pe cifre şi analizăm felul în care gestionează PNL guvernarea, este cert că ne îndreptăm către o criză mai gravă decât cea din 2008. Dacă ne uităm la opoziţie, constatăm că PRO România este singurul partid care sancţionează guvernarea. PSD şi USR sunt preocupate cu bătăliile politice interne şi au votat aproape tot ce le-a servit PNL. Noi am lăsat lupta politică internă şi am venit cu propuneri şi proiecte de lege care să ajute românii.
În ţara noastră, din fericire, răspândirea epidemiei nu a fost atât de gravă precum în Italia, Spania sau Anglia, dar criza economică va fi mai mare, fără precedent în istoria noastră recentă, şi va pune presiune pe stabilitatea economiei şi a societăţii. A fost haos şi bâlbâială în ultimile 6 luni şi va rămâne haos şi bâlbâială cât va exista acest guvern. Dar mă mai întreabă unii oameni dacă Guvernul PSD-ALDE ar fi fost mai pregătit să facă faţă acestei crize. Răspunsul este nu! Iar soluţia este să votăm altceva. Să votăm liderii cu viziune pe plan local şi naţional.

R.: Despre ce lideri vorbiţi dumneavoastră, când România suferă la acest capitol de ani buni? Foarte multe state europene duc lipsă de lideri puternici noi.  
F.S.: Eu nu răspund pentru alţii, dar am să vă prezint oferta noastră. Victor Ponta este un lider incontestabil pe plan naţional. El este înconjurat de o echipă competentă care include oameni ca doamna Corina Creţu, Adrian Ţuţuianu, Ioana Petrescu, Nicolae Bănicioiu, Mircea Dobre, Gabriela Podaşcă şi multi alţii. Pe plan local venim la Primăria Craiova cu cel mai pregătit candidat în persoana lui Eduard Ciceu şi cu cea mai bună echipă la Consiliul Judeţean. Majoritatea sunt noi în politică, foarte mulţi din ei sunt tineri, toţi au cariere impresionante în mediul privat şi vin cu gândul să scoată judeţul Dolj din amorţeală, din paradigma politicii care se bazează pe ideea că un preşedinte trebuie să fie „un bun gospodar”, iar în judeţ lucrurile trebuie cârpite.

R.: Înţeleg că faceţi aluzie la actuala conducere a judeţului. Ce propuneţi dumneavoastră?
F.S.: Nu doar la actuala, ci şi la cele care au mai fost. Stau şi mă întreb, uneori, oare craiovenii, doljenii, mai vor să fie conduşi de persoane care au avut grave probleme cu legea, care povestesc despre ce buni şi voinici erau în tinereţe şi ce lucruri bune făceau, în timp ce furau sau făceau abuz de funcţia publică? Oamenii vor să trăiască mai bine. Craiovenii s-au săturat de poveşti, minciuni şi scuze din partea politicienilor. Iar eu le propun să-i urmărească pe cei care au viziune, nu pe cei care îşi visează trecutul şi plâng în cel mai ipocrit mod pentru voturi.

R.: Ce propuneri faceţi dumneavoastră ca să nu-i mai aleagă pe cei vechi?
F. Stancu: În primul rând, eu le-am sugerat tuturor celor care intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau la funcţia de primar de municipiu să-şi construiască programul în funcţie de obiectivele de dezvoltare durabilă propuse de Comisia Europeană. Putem schimba în bine faţa şi viaţa acestui judeţ numai accesând foarte multe fonduri europene. Ca să facem asta avem nevoie de experţi şi cofinanţare. Nu mai merge cu „lasă că vedem noi” sau „ne descurcăm cu ce avem”. Eu propun să fie constituită o echipă formată din cei mai buni funcţionari care s-au ocupat de atragerea fondurilor europene până acum la nivelul consiliului judeţean, deoarece ei cunosc cel mai bine unde ne aflăm. La această echipă mai adăugăm consultanţă din partea consilierilor de top specializaţi pe politici şi proiecte europene, din cei care au lucrat la Comisia Europeană. Discutăm în Consiliul Judeţean ce ne propunem, care sunt priorităţile de dezvoltare şi alocăm o sumă considerabilă din buget pentru acest departament, dar şi pentru cofinanţare. În câţiva ani am avea în derulare 3 proiecte judeţene mari şi zeci de proiecte mijlocii. Totodată, nu lăsăm primarii de comune, indiferent de partid, să se descurce singuri. Îi sprijinim direct pentru a accesa proiecte. E absolut necesar să ne dezvoltăm împreună. Scopul meu este să întrecem judeţul Cluj la numărul de proiecte cu finanţare europeană în următorul exerciţiu financiar.   

R.: Credeţi că este posibil aşa ceva?
F.S.: Este posibil să ne dezvoltăm doar dacă alegem oameni pregătiţi pentru viitor, nu pentru trecut. Cei care au fost şi-au spus cuvântul. Le mulţumim, dar noi mergem mai departe cu oameni noi. Doljenii trebuie să aleagă viitorul, nu trecutul. Noi vrem ca judeţul Dolj, oraşul Craiova, să se îndrepte către un alt nivel. Viziunea noastră constă în repoziţionarea întregii comunităţi regionale la nivelul Uniunii Europene şi al relaţiilor internaţionale, cu demersuri ce vor face din Oltenia o adevărată regiune a Europei, un punct de referinţă pentru vecini, cu o generaţie nouă care poate vorbi, poate răzbate, care propune politici publice şi o strategie de planificare integrată şi regândeşte dezvoltarea într-o dimensiune globală şi într-o economie deschisă. Cu cei vechi acest lucru este imposibil din două motive. Primul este acela că nu discută nimeni cu tine dacă ai avut probleme penale sau dacă planează suspiciuni asupra carierei tale politice, iar al doilea este că nu poţi atrage bani europeni dacă tu sau partidul din care faci parte a fost sau este împotriva Uniunii Europene. Nu vine niciun investitor mare într-un judeţ unde conducerea stă ascunsă în birouri sau este împotriva Uniunii Europene.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ