Organizația Patronatelor Turismului Balnear cere premierului redeschiderea bazelor balneare

0

În cadrul Comisiei Medicale a organizaţiei, a fost elaborat un prim draft de Ghid de măsuri recomandate pentru reducerea riscului de infectare cu SARS-COV-2 ce poate fi înaintat instituţiilor abilitate din Ministerul Sănătății, MEEMA si ANSVSA, ce se dorește să fie discutat în cadrul unei întâlniri între reprezentanții OPTBR și Primul-Ministru. ,,Dacă până la acest moment industria balneară și SPA a reușit să aibă o dezvoltare constantă în ultimul deceniu, susținută cu eforturi din partea mediului de afaceri românesc, acum ne aflăm în postura de a avea nevoie de ajutor din partea Guvernului pentru salvarea acestei industrii. Prioritățile noastre sunt păstrarea funcţională a activităţii balneare, care poate deveni principalul motor pentru turism și sănătate în viitorul imediat, ținând cont de problematica pandemiei și, de asemenea, menținerea locurilor de muncă pentru personalul extrem de calificat din domeniul nostru dar și pentru continuarea investițiilor în baza unui program guvernamental de susţinere“, a declarat Florin Băzăvan, vicepreședinte OPTBR și manager al grupului Bacolux Hotels, ce deține în portofoliu și Afrodita Resort & Spa și Diana Resort din Băile Herculane, însumând peste 1.000 de locuri de cazare.

Câteva din aspectele cuprinse în memoriu fac referire la pierderile înregistrate de industria balneară în urma impunerii încetării temporare a activității, încasările înregistrate de unitățile hoteliere fiind cu aproximativ 90% mai mici pentru lunile martie, aprilie și mai 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Un alt aspect abordat face referire la lipsa de predictibilitate pentru unitățile ce au câștigat licitațiile publice pentru biletele emise de CNPP, unde, deși există solicitări din partea beneficiarilor de bilete de tratament nu există o confirmare a datei de reluare a activității, fapt care are un impact major asupra veniturilor ce se ridică numai la nivelul lunii iunie la suma suma de 32.000.000 lei (conform locurilor atribuite de CNPP pentru anul 2020).

În document mai sunt semnalate situații precum întârzierea emiterii voucherelor de vacanță ce cauzează dezechilibru unei situații deja precare sau dificultatea unităților de păstra toate locurile de muncă pentru personalul medical din bazele de tratament balnear, acesta reprezentând aproximativ 40% din totalul angajaților trimiși în șomaj tehnic. În acest moment incertitudinea acestui sezon estival, poate duce și la incapacitatea de a angaja personal sezonier, respectiv 20.000 angajați pentru această vară.

O situație semnalată de hotelieri este și cea a investițiilor. Toate procesele fiind în acest moment blocate sau suspendate. Suma periclitată pentru dezvoltarea balneologiei și segmentului SPA se ridică la 80.000.000 lei, însă, spun aceștia, sunt în pericol și investiţiile programate a se realiza în perioada următoare. ,,Procedura balneară este un act medical, de care oamenii au nevoie, se desfășoară în condiții sigure și prin natura sa nu numai tratează anumite afecțiuni, dar și dezvoltă sistemul imunitar și poate să se dovedească util în această perioadă cât și în perioada următoare“, transmite echipa OPTBR.

O parte din marile unități balneo și SPA din țară și-au deschis deja porțile în majoritatea stațiunilor, printre care și Afrodita Resort & Spa, urmând ca în curând să se deschidă și Diana Resort din Băile Herculane.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ