Judeţul Dolj are şansa să devină conectat şi dezvoltat
Construim viitorul împreună

0

Vreau ca judeţul Dolj să devină o locomotivă economică a regiunii aşa cum a mai fost. Pot să fac asta? Răspunsul este DA, dar cu anumite condiţii. Pot să fac asta doar împreună cu echipa PRO România, sprijinit de doljeni şi în asociere cu ceilalţi preşedinţi de consilii judeţene din Macroregiunea europeană 4 (Sud-Vest Oltenia şi Vest). 
Pentru a depăşi provocările lumii contemporane, trebuie să schimbăm logica cu care am guvernat până acum. Doljul are multe sectoare forte – de la fabrici mari la centre de cultură, de la producţie agroalimentară la crame prestigioase – , domenii care atestă vitalitatea şi potenţialul nostru economic. Dar, într-un scenariu global, într-o Europă a regiunilor, nu poţi merge nicăieri singur şi este esenţial să ne asociem cu judeţele vecine ca să facem o echipă macroregională puternică.
Stabilim două centre de lucru unde să ne întâlnim periodic – Craiova şi Timişoara – , fără să cerem bani sau alte formalităţi de la Guvern. Împreună stabilim obiectivele pentru următorii 4 ani, împreună scriem şi aplicăm la mari proiecte europene, împreună promovăm produsele noastre la marile târguri internaţionale şi ieşim din anonimat.
De exemplu, Comisia Europeană a propus un program de redresare economică în valoare de 750 miliarde de euro, iar o sumă importantă îi va reveni României. În Guvern nu ne punem speranţe foarte mari, dar putem aplica asociindu-ne noi, pe plan regional, pentru mari proiecte de infrastructură pe care doar să le coordonăm cu Guvernul României. UE pune la dispoziţie, din nou, bani pentru autostrăzi, căi ferate, căi navigabile. De aceea, o cale ferată reabilitată între Craiova şi Timişoara (324 km) ar scurta drumul la 2 ore şi ar costa maximum 1,3 miliarde de euro. Un proiect comun în acest sens ne-ar creşte substanţial şansele de reuşită.
Ştiu că vă este greu să mai credeţi în asemenea proiecte, dar nu ne propunem să le facem singuri, ci împreună, asociaţi, alocând bani pentru cofinanţare şi pentru consultanţă care să ne asigure succesul.
În timp ce autorităţile locale din Dolj aşteaptă să ne facă Guvernul proiecte de dezvoltare, regiunile Centru şi Vest din România au reuşit să reabiliteze 89,5 kilometri de cale ferată dublă care leagă oraşele Sighişoara şi Coşlariu.
Acum vă întreb: ar mai fi Oltenia izolată şi aşa puţin dezvoltată după implementarea unui asemenea proiect? Eu spun că nu. Viitorul îl construim doar împreună! Noi suntem Pro Romania!

Deputat Florinel Stancu, preşedinte PRO România Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ