Urgent, o strategie naţională de ocupare a forţei de muncă!

0

Peste 2 milioane de români sunt disponibili pentru a ocupa un loc de muncă. Cca 1,3 milioane dintre ei (între care câteva mii de doljeni) s-au întors în ţară din cauza pandemiei şi ezită între a căuta din nou un job afară sau a găsi unul în ţară. Lor li s-ar putea adăuga alţi români, mai ales din Marea Britanie, ce vor fi nevoiţi să se repatrieze în perioada următoare.

Antreprenorii din construcţii, din zona construcţiei de drumuri şi autostrăzi mai cu seamă, anunţă că acest sector ar avea nevoie de cca 5-600.000 de persoane. Antreprenorii din agricultură vorbesc şi ei de un deficit de forţă de muncă, în special calificată. Alte zeci de mii de oportunităţi/joburi pe piaţa muncii.

Am spus-o în atâtea rânduri. Avem  şansa unică  de a menţine şi valorifica în ţară, pentru economia românească această forţă de muncă. Avem însă nevoie de o strategie inteligentă, de un plan de ocupare (calificare, conversie, reconversie) a acestor oameni.

O parte importantă a celor care vin de afară sunt specializaţi mai ales în domeniul construcţiilor, dar şi în zona fermelor performante. Trebuie doar făcută acea conectare strategică între cererea de locuri de muncă şi oferta de joburi. Este binevenită ideea creării unei platforme online cu ajutorul căreia românii care au revenit în ţară, în contextul pandemiei de COVID-19, dar nu doar ei, să se poată înscrie în domeniul în care pot activa. O bursă online a locurilor de muncă în domeniul construcţiilor, dar şi al agriculturii ar fi de un mare ajutor şi pentru antreprenori, şi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă plătit decent.

Totodată, statul trebuie să fie mai activ în direcţia stimulării formelor de calificare şi atestare corespunzătoare a celor dornici să realizeze activităţi care să le aducă un venit mai bun. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei au obligaţia să dea drumul la un mecanism simplificat  de echivalare a atestatelor sau diplomelor profesionale de calificare obţinute de români în străinătate. Se pierde timp preţios şi se pierd oportunităţi pentru oameni şi pentru economia românească.

Toate aceste lucruri aşezate într-o strategie naţională de ocupare ar avea nenumărate efecte pozitive, de antrenare, atât în economie cât şi în viaţa socială: ar evita spectrul şomajului, ar dinamiza procesele economice, ar fi o sursă importantă de venituri la buget, ar păstra unite familiile şi copiii s-ar bucura de prezenţa părinţilor lângă ei. Cu cât vom acţiona mai repede, cu atât mai bine!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ