Deputatul PSD, Daniela Oteșanu: ” A fost adoptat proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive”

Plenul Camerei Deputaţilor a dat recent vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne, a anunțat deputatul PSD de Vâlcea Daniela Oteșanu.

0

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, “prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Articolul 5 prevede că “dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.  Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe. Un articol modificat de deputaţi prevede că “dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”. Potrivit unui alt amendament, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

”Pe alocuri, media dobânzii este de patru  ori mai mare faţă de media U.E.

”Proiectul  are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de patru  ori mai mare faţă de media Uniunii Europene. Partidul Social Democrat consideră că a venit momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa”, a declarat Daniela Oteșanu.  

Proiectul fusese  adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ