Consiliu Consultativ, concept cu ajutorul căruia Eduard Ciceu, candidatul PRO România la Primăria Craiova, vrea să scape orașul de baroni

0

„Trebuie să scăpăm odată de baronii locali!“. Câți dintre voi nu ați auzit această propoziție? Și de fiecare dată v-ați întrebat, probabil, ca și mine, dacă și cum am putea face asta.
Și de fiecare dată când i-am întrebat pe craioveni de ce societatea civilă este aproape invizibilă în orașul nostru, răspunsul a fost mai mereu o întrebare: „Care societate civilă?”.

Ne confruntăm deci cu două mari probleme: avem o țară în care „baroniada” încă decide soarta unui oraș, în timp ce societatea civilă a fost fie „cumpărată”, fie redusă la tăcere. Și după multe ore de analizat aceste probleme și posibilele remedii, cred că am o soluție sub forma unui proiect concret, despre care am vorbit și public în februarie, într-o emisiune TV.

Totul a plecat de la dorința ca, după mandatul meu de primar, nimeni să nu mai aibă posibilitatea de a deveni un baron local. Cred sincer că e cumva și o formă de auto protecție: o poziție de putere te poate schimba, dar dacă realizezi asta și iei măsuri din prima clipă, nu faci altceva decât să te protejezi de tentația de a deveni, la rândul tău, ceva ce nu vrei să fii vreodată – un nou baron local.

Așa s-a conturat în mintea mea noțiunea de Consiliu Consultativ, concept pe care am avut oportunitatea să îl și analizez alături de câțiva oameni de afaceri locali.
Pe scurt, îmi doresc să adaug valoare deciziei politice (primar și consiliu) prin completarea ei cu decizia societății civile, sub forma vocii veritabile a cetățenilor, dar fără a trece prin procese anevoioase și costisitoare cum ar fi, de exemplu, referendumul local.


Ce se vrea a fi acest Consiliu Consultativ?
Concret: un grup de oameni apolitici, din diferite medii, cum ar fi mediul de afaceri, arhitecți, doctori, economiști, artiști etc., care să aiba posibilitatea de a-și exprima opinia și recomandările când vine vorba de deciziile luate de administrația locală din Craiova.

Cu ce se va ocupa acest Consiliu Consultativ?
Simplu: în calitatea de voce a societății civile, va valida sau invalida deciziile luate la nivel politic.

Ce plus valoare poate aduce acest Consiliu?
În primul rând, îl va împiedica, atât pe primar, cât și pe consilieri, să propuna în funcții de management al instituțiilor publice persoane cărora le lipsesc competențele și meritele. În al doilea rând, va putea genera o opoziție reală unor proiecte care pot mutila orașul, creând astfel acea societate civilă vocală și activă, independentă, focusată pe binele comunității.

De ce îmi doresc foarte mult acest proiect?
Pentru că, de-a lungul timpului, am constatat că persoane cercetate penal au ajuns să fie propuse la conducerea unor instituții esențiale, fără ca societatea civilă să reacționeze. Pentru că am văzut autorizații de construcții pentru proiecte private semnate doar atunci când primarului i-au plăcut cum arată, deși decizia ar fi trebuit să fie tehnică, nicidecum politică. Iar exemplele pot continua.

Ce vreau să obțin cu aceast proiect?
Vreau să diminuez din puterea pe care o are politicul în viața Craiovei. Vreau să reduc decalajul dintre politic și societatea civilă, dintre stat și privat, cel puțin la nivel local. Vreau ca atunci când primarul și consiliul derapează grav, societatea civilă să fie activă, să protesteze și să blocheze proiecte sau măsuri care nu sunt în interesul Craiovei.

Da, vreau ca eu, în calitate de primar, să nu am puterea pe care au avut-o ceilalți, cei care au nenorocit părculețe sau care au distrus centrul civic cu proiecte extrem de contestate de societatea civilă.

Despre criteriile de selecție a membrilor și modul de funcționare al Consiliului, mă gândesc la un singur lucru: totul trebuie să fie apolitic. Am decis însă să intru în detaliile tehnice de functionare a Consiliului împreună cu oameni care ar putea fi membri. Pentru că, pentru a-l avea cu adevărat independent, însăși structura lui și modul de funcționare trebuie să fie gândite de oameni din afara sferei politicului. Vreau doar să lansez proiectul, să îl susțin cu toata legitimitatea în calitate de primar și să-l vedem la treaba. Doar așa vom scăpa de cauza problemelor. Doar așa vom scoate de pe scenă baronii, doar așa vom crește o societate civilă implicată. Craiova este a noastră, a tuturor, nu doar a celor conectați la mediul politic. Iar aceștia din urmă trebuie să conștientizeze asta și să acționeze în aceste limite. Sistemul actual și-a cam arătat limitele.

De aceea, avem nevoie de o scânteie, de un proiect viabil despre cum am putea evolua ca societate. Doar așa #craiovaevolueaza

Eduard Ciceu are 38 de ani, este craiovean, conduce o companie de marketing, branding și publicitate în București și candidează la Primăria Municipiului Craiova din partea PRO România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ