ONU, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Mondială a Comerțului atrag atenția asupra riscului major de penurie mondială de alimente. Asigurarea resurselor alimentare pentru populația țării noastre trebuie să fie o prioritate, dincolo de orice calcul politic.
România, dacă face ce trebuie, nu are de ce să se teamă!
Avem un potențial uriaș care, protejat și valorificat, poate hrăni 7 Românii.Toată Câmpia Dunării este o parte importantă a acestui potențial, recunoscută deja la nivelul UE. Numai in Dolj există 11 cooperative agricole moderne care sunt modele de succes. Avem, peste tot în țară, zone excepționale de culturi, ferme, exploatări agricole care susținute inteligent pot asigura necesarul de alimente și pot produce valoare adaugată însemnată.
România nu trebuie să pierdă nici o zi și niciun ban. Există posibilitatea folosirii eficiente a fondurilor europene și a utilizării unor instrumente financiare accesibile, folosite deja și de alte state europene.
Astfel, România poate acorda un ajutor de stat din fonduri europene de până la 100.000 de euro pentru exploatațiile agricole și de până la 120.000 de euro pentru exploatațiile piscicole conform art. 23 din “Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criză COVID-19”.
Avem obligatia să păstrăm în țară printr-un pachet stimulativ financiar pe majoritatea celor 400 000 de români veniti în țară de frica pandemiei, mulți cu experiență în activitati agricole performante din Vest. Ar fi o mare greșeală să-i pierdem pe acești oameni!
De urgență trebuie securizată activitatea tuturor celor din agricultură prin asigurarea de către stat a echipamentelor de protectie corespunzătoare astfel încât deficitul de personal să nu crească prin imbolnaviri.
Producătorii români pot fi sprijiniți prin constituirea unor rezerve suplimentare permisă de Regulamentul european nr. 1306/2013, art.25 ce prevede acest lucru pentru situații de criză din sectorul agricol.
Pierderea unor resurse financiare pentru efectuarea însămânțărilor de primăvară și nevoia de aplicare a tehnologiilor necesare pentru producție din cauza pierderii unor clienți trebuie compensată rapid prin alocații de stat și subvenții plătite la timp.
Accesul producătorilor romani la supermarketuri trebuie deblocat de urgență iar toate cerințele lor în această privință, inclusiv rafturi speciale pentru produse românesti, trebuie indeplinite.
În condițiile dificile din această perioadă privind colectarea si transportul, pentru a nu avea sincope în valorificarea produselor, mai ales a celor perisabile, se impune dezvoltarea unor rețele prioritare de distribuție pentru mărfurile agricole.Iată doar câteva măsuri utile care pot fi luate imediat.
Agricultura și industria agroalimentară funcționează ca un mecanism în care o rotiță ”gripată” le poate afecta pe toate celelalte Eficiența in agricultură înseamnă planificare inteligentă a tuturor proceselor si etapelor.
Agricultura este, în acest moment, șansa noastră la viitor. Să nu o irosim!