Starea de urgență se prelungește cu încă 30 de zile

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, la finalul unei întâlniri la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri din Guvernul României, că starea de urgență va fi prelungită cu încă 30 de zile. Iohannis spune că, deși situația în ceea ce privește îmbolnăvirile cu Covid 19 este mult mai bună decât în alte țări, nu suntem încă la vârful epidemiei și le-a cerut românilor să respecte indicațiile autorităților și să stea în casă.

0

„Tocmai am finalizat o ședință de bilanț intermediar, am finalizat o ședință de bilanț intermediar, i-aş spune, la care a participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri din Guvernul României. Am dorit împreună să tragem primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile decise prin decret și prin ordonanțele militare. Am evaluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.
O primă concluzie ar fi că în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare cum am observat, de exemplu, în țări unde avem mulți români – mă gândesc la Italia, la Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Însă trebuie să vă avertizez foarte clar: Nu este momentul să ne relaxăm; în niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile – evităm contactul și așa mai departe -, este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în țările pe care tocmai le-am menționat.
Așadar, este clar: Nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților“, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a anunțat apoi prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile: „Trăgând linie și adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret, în cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține lucrurile, pentru a ține evoluția epidemiei sub control.
(…) Respectați măsurile dispuse de autorități! Respectați izolarea! Nu vă întâlniți! Nu ieșiți din casă decât atunci când aveți o problemă de rezolvat, când mergeți la serviciu, când mergeți să cumpărați alimente! Evitați orice contact fizic cu oricine, este foarte important! Boala se răspândește de la om la om. Nu dați mâna, nu vă îmbrățișați, stați la distanță față de alte persoane!“.

Măști pentru medici și polițiști și sprijin pentru Italia

Președintele României a precizat că, deși au existat dificultăți în procurarea de echipamente de protecție, în România vor ajunge, săptămâna viitoare, peste 15 milioane de măști, destinate medicilor, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, dar și populației. „La început, se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție – măști, combinezoane, ventilatoare. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. În acest fel, primim încă în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine – jandarmi, polițiști -,  aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical. Iată că sunt lucruri care se mișcă.
(…) Am menționat numărul mare de măști, de materiale de protecție, care vin în România. Și trebuie să știți că aici nu au lucrat numai autoritățile statului. Au fost câteva firme private care s-au implicat și dați-mi voie să-i felicit pe cei care au înțeles că, într-o perioadă dificilă, nu numai autoritățile statului trebuie să se implice pentru țară, ci și firmele private. Și sunt deja destul de mulți care au făcut-o. Îi felicit și sper să continue“, a declarat Klaus Iohannis. Acesta a mai anunțat că, în semn de solidaritate cu țările din Uniunea Europeană, România va trimite o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Este vorba despre o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali care vor ajunge în zona Milano pentru a-și ajuta colegii italieni care se confruntă cu un număr uriaș de îmbolnăviri.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ