Ludmila Prunariu, veriga slabă din sistemul de sănătate publică Dolj

A fost nevoie de o criză sanitară fără precedent în ultima sută de ani pentru a dezvălui impotenţa administrativă a unei instituţii sanitare fundamentală la nivelul judeţelor României: Direcţiile de Sănătate Publică. Practic, este vorba de acele instituţii care ar trebui să coordoneze şi să sancţioneze, acolo unde este cazul, tot ceea ce înseamnă sănătatea publică în judeţele ţării, de la autorizaţii pentru clinici şi spitale până la amenzi pentru agenţii economici care încalcă normele legale în vigoare. Ei bine, tocmai aceste Direcţii, conduse eminamente de persoane impuse de partidele politice aflate la putere, s-au dovedit a fi, în multe cazuri, unele dintre verigile slabe ale unui sistem medical falimentar din (aproape) toate punctele de vedere din cauza unei subfinanţări cornice şi a unor managemente dezastruase promovate de persoane lipsite de orice competenţă managerială. Un exemplu elocvent în acest sens este Doljul.

0

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a fost, de nevoie, vedeta media a ultimilor săptămâni în judeţ. Pentru prima dată în ultimii ani, toţi ochii disperaţi ai societăţii s-au îndreptat către instituţia condusă din 2015 de Ludmila Prunariu, director executiv susţinută din punct de vedere politic în funcţie, iniţial, de către Partidul Social Democrat, filiala Dolj, apoi şi de către „tehnocraţii“ lui Cioloş şi ministrul liberal demisionar al Sănătăţii, Victor Costache. Iar ceea ce au putut vedea cetăţenii, care cotizează vârtos la bugetul sănătăţii, este o incompetenţă crasă a doamnei cu pricina, frumos „împănată“ cu o teamă patologică de a-şi asuma responsabilităţi şi ezitări periculoase de a pune în practică decizii necesare şi obligatorii în aceste vremuri de criză. Unul dintre cele mai la îndemână exemple îl constituie recentul scandal al dezinfecţiilor pe care Salubritatea Craiova le-a făcut în scările blocurilor. Deşi substanţa pe care societatea craioveană a folosit-o era una interzisă, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a dat un aviz favorabil (foto) folosirii ei. Interesant este că Salubritatea a fost rapid amendată de DSP pentru că a făcut ceea ce primise aprobarea să facă, însă nici până astăzi nu am aflat cum au fost sancţionate cele patru persoane angajate ale Direcţiei, dintre care una este chiar directoarea Prunariu, care au semnat avizul favorabil. Iar alte mostre ale incompetenţia care şi-a făcut un cuibuşor la DSP Dolj ar fi cu duiumul în ultimele două săptămâni. Poate tocmai de aceea, în disperare de cauză, în urmă cu câteva zile, prefectul de Dolj, Nicuşor Roşca, i-ar fi solicitat directoarei demisia de onoare, fără însă a avea succes. Această informaţie, obţinută pe surse, ne confirmă că încă mai avem oameni sănătoşi la cap care se străduiesc să facă ordine în acest haos organizaţional.

Un alt motiv al actualei degringolade din sistemul sanitar românesc îl constituie lipsa de personal bine pregătit din Direcţiile de Sănătate Publică. Ani la rândul, această instituţie a fost grav subfinanţată de către întreaga clasă politică românească, preferându-se a se păstra o schemă de personal minimă, şi aceea viciată de angajări făcute „la apelul bocancilor“. În plus, cel puţin la Dolj, li s-a permis să „cultive“ o opacitate instituţională demnă de un serviciu secret. Cred că sunt ani buni de când DSP Dolj nu s-a mai obosit să suţină o conferinţă de presă, chiar dacă nu puţine au fost cazurile care reclamau acest lucru. O simplă privire aruncată web-site-ului Direcţiei spune totul despre modul în care acestă instituţie publică înţelege să comunice nu numai în această perioadă de profundă criză, ci şi în vremuri mai puţin „încordate“.

Când pleci la un război cu astfel de „căpetenii“ nu este de mirare că „oştile“ medicale pică primele. Extrapolând, aceaşi degringoladă organizatorică se întâlneşte, în multe cazuri, şi la vârful spitalelor din România, dezastru de la Suceava stând mărturie pentru lipsa de profesionalism a unora dintre conducătorii acestor instituţii sanitare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ