Asistenții sociali: Sonia Iorga, despre o meserie care poate salva destine

Sonia Iorga este asistent social la Spitalul de Urgență Vâlcea. Face voluntariat la Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, precum și la Asociația pentru Servicii și Comunicare în Oncologie. Ea consideră că asistența socială este un domeniu subevaluat în România, deși are un rol extrem de important în societate. Uneori, salvează destine, susține Sonia. De aceea, asistentul social trebuie să întrunească un cumul special de calități.

0

-Cum ar arăta lumea noastră fără asistenţi sociali?
-Lumea în care trăim este deja o lume neprietenoasă pentru mulți dintre noi…în acele momente “fără ieșire” pe care le experimentăm cu toții, o lume fără un umăr pe care sa poţi plânge devine o lume “goală”.

– Câtă nevoie are România de dezvoltarea domeniului asistenţă socială?
-Asistența socială e un domeniu de o mare importanță.  Dacă am conștientiza importanța intervenției timpurie a asistenților sociali, am putea preveni si, totodată, salva destine.
Serviciile sociale de suport, eficiente, de calitate, accesibile tuturor, nu pot fi oferite decât de către asisteți sociali bine pregătiți. Creșterea performanței sistemului de asistență socială este strâns legată de promovarea competenței şi a calității personalului angajat în sistem.

– Spune-ne despre cel mai dificil caz pe care l-ai lucrat până acum
-Orice caz e dificil atunci cand te implici sufletește întrucât lasi părți din tine la fiecare lacrimă pe care o vezi, sau în fata oricarei tristeți din ochii unui copil.
 
– Din exeperienţa ta profesională, care sunt lecţiile cele mai importante pe care le-ai învăţat?
-Consider că noi avem în permanență de învățat unii de la ceilalți dacă ego- ul nu ne- ar împiedică să recunoaştem asta. Am învățat că trebuie să fiu perseverentă pentru a reuși, am învățat că nu trebuie să te abați de la suflet atunci când trebuie să iei decizii, îndeosebi pentru alții
 
– Care crezi că sunt principalele trăsături de caracter pe care trebuie să le aibă un asistent social?
-Asistentul social este esenţial în viata comunității! Ca sa fii în slujba celui de lângă tine însa ai nevoie de un „arsenal” de care să faci uz în relația pe care tu o dezvolți de fiecare dată cu cel ce se află in nevoie. Bunătatea, compasiunea, empatia corelate cu o dorință  puternică de a realiza binele, priceperea de a alina suferințe, de a vedea speranța in ochii celui căruia îi oferi sprijinul pot contura portretul asistentului social.

– Cum sunt percepuţi asistenţii sociali în România?

-Se cunosc eforturile asistentului social însă valoarea actuală a muncii prestate de profesioniștii din asistența socială este subevaluată. Este nevoie de o reală configurare a prestigiului profesional cât și de recunoaștere corectă a muncii asistentului social, până la înțelegea realității, anume că ceea ce face asistentul social nu poate fi făcut de oricine, că pentru a fi un bun asistent social trebuie să renunți la propria persoană pentru a aduce un zâmbet pe chipul celui care a uita sa zambeasca.
ÎIn Romania se perpetueaza ideea cum ca asistentul social este acela care te ajuta doar atunci cand întâmpini dificultăti finaciare , munca unui asistent este însă mult mai amplă, e acea persoană care încercă  nu numai să combată ci si să prevină, e acea persoană care reușește  să înțeleagă întru totul nevoile celui din fața lui.


– Ce recomanzi la început de carieră unui asistent social?
-Alegerea carierei în asistență socială nu poate fi decât acolo unde există dăruire, pe alocuri abandonare se sine și totuși mult suflet. Indiferent de încercări,  această meserie este o reală sursă de fericire, de împlinire sufletească.

Dragilor , nu va speriati! Lasați sufletul să preia carma, nu renunțați si totul va fi minunat!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ