Vâlcea: Medicii de familie, lăsați de izbeliște în lupta cu molima

Cei 203 medici de familie din Vâlcea au intrat complet dezarmați în lupta cu noul coronavirus. Resursele se epuizează iar comenzile pe care le -au făcut pentru echipamente de protecție și biocide le vor fi livrate peste 60 de zile, în majoritatea cazurilor. Statul nu i-a ajutat cu nimic până acum, lâsându-i pe cont propriu. Nu au măști, nu au mănuși, nu au combinezoane, fac rost cu greu de substanțe dezinfectante. Le-ar cumpăra dar nu au de unde. Promisiunile premierului de acum câteva zile, potrivit cărora și sistemul de medicină de familie va primi echipament de protecție, s-au dovedit deocamdată fără suport real.

0

„Nu am primit nimic până azi. Doar vorbe”, spune un medic de familie din Râmnicu Vâlcea. Aflați  în prima linie a expunerii la microbul SARS –COV-2, medicii de familie  luptă cu mijloace extrem de reduse. Cei din județul Vâlcea nu sunt singurii, situația  este trasă a indigo în aproape toată țara. Prin urmare, încă procură echipament discutabil  de la  speculanții momentului.  Se vând cu 10 lei bucata măști așa zis refolosibile.  Nu se poate respira prin ele, iar dacă sunt spălate, și apoi călcate potrivit indicațiilor, se micșorează și devin inutile. Scenariile viitoare,  în care pacienţii cu forme uşoare de COVID-19 vor rămâne acasă,  vor impune  o implicare intensă a medicilor de familie. Deocamdată, până  vor primi câte ceva, li se indică  magazinul virtual emag,  unde au la dispoziție  măști și echipamente.

Asociația ”Mișcăm Vâlcea”a distribuit primele 30 de pachete

Iar dacă statul se mișcă greu, au început să se miște câteva asociații și fundații.  Luni, 30 martie, Asociația ”Mișcăm Vâlcea” a anunțat că a distribuit primele 30 de pachete cu măști, halate și viziere pentru medicii de familie. „Sunt  zile care ne dau motive să fim optimiști! Echipa Mişcăm Vâlcea a pregătit și distribuit pachete cu măști, halate și viziere pentru medicii de familie. Am reușit să ajungem astăzi la 30 de medici de familie.

Medicii de familie sunt baza sănătății publice, sunt cea mai extinsă rețea de asistență medicală și totodată cea mai expusă în aceste momente. Adesea ei întâmpină mari dificultăți în procurarea materialelor de protecție. Sprijinul fiecăruia dintre noi contează și se adună. Toate donațiile primite vor fi transformate în comenzi de noi materiale de protecție pentru medicii vâlceni.

Donează 50 Lei – https://mpy.ro/1by9w1ev
Donează 100 Lei – https://mpy.ro/1by9w2ev
Donează o altă sumă – https://mpy.ro/1by9w3er

Mai mult decât materiale, prin aceste acțiuni oferim speranță. Întâi de toate lor, medicilor și asistenților care sunt scutul nostru de apărare și sunt la treabă zi de zi. Ei trebuie să știe că nu sunt singuri. Dar mai apoi ne oferim speranță nouă înșine, pentru că ne amintim cu toții că a fi o comunitate înseamnă să ne susținem unii pe alții și să trecem peste momente dificile împreună. Mulțumim partenerilor noștri Viziere.ro, Nod makerspace, THE PLOT, Somnart, AntoPack SRL și vă mulțumim fiecăruia dintre voi pentru toată susținerea pe care ne-o oferiți!”, potrivit anunțului „Mișcăm Vâlcea“ de pe pagina de facebook .

Consultații la distanță, se suspendă obligativitatea cardului de sănătate

Pentru a preveni contactul direct medic -pacient,  Guvernul a dispus suspendarea obligativității folosirii cardului de sănătate. Astfel, medicii de familie și medicii de specialitate din  ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare. „În conformitate cu dispozițiile Hotărârii de Guvern aprobată în  data de 30.03.2020 care cuprinde o serie de măsuri în domeniul sănătății, pe perioada instituirii stării de urgență SE SUSPENDA obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia, pentru persoanele asigurate.
Tot pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.De asemenea, în vederea asigurării managementului pacienților simptomatici de către medicii de familie și medicii de specialitate din specialitățile clinice din ambulatoriul clinic, pe perioada stării de urgență pacienții beneficiază de consultații, inclusiv la distanță, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României, chiar dacă nu sunt asigurate”, potrivit unui comunicat al CAS Vâlcea, remis media.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ