Dumitru Mănescu, fost consilier ALDE, actual PMP:
„După pandemie, nivelul economiei craiovene va scădea cu peste 20%“

Răsfăţat cu o libertate politică de care aproape niciun alt coleg nu s-a putut bucura, consilierul local fost ALDE, actual PMP, Dumitru Mănescu a fost şi încă este o figură aparte în consiliul municipal Craiova. Deşi teoretic într-o alianţă cu PSD-ul la guvernarea oraşului, Mănescu a avut toată libertatea politică necesară din partea liderilor săi politici, deputatul Ion Cupă şi actualul subprefect Anişoara Stănculescu, pentru a se face remarcat drept unul dintre cei mai aprigi opozanţi ai Executivului condus de Mihail Genoiu. Un exemplu elocvent în acest sens este de pe acum celebrul scandal al aspersoarelor, acolo unde, alături de colegii consilieri din PNL, Dumitru Mănescu s-a opus vehement intenţiei de a se achiziţiona astfel de „unelte“ în această perioadă. În cele ce urmează, vă prezentăm, în exclusivitate, un scurt interviu cu „personajul“ care a răsturnat alianţele politice în Craiova şi care, mai presus de orice, s-a străduit să pună interesele craiovenilor înaintea intereselor de partid.

0

Redactor: Domnule consilier Dumitru Mănescu, având în vedere recentul scandal cu privire la achiziţia aspersoarelor de către Primăria Craiova, care a fost poziţia dumneavoastră şi a partidului pe care îl reprezentaţi în prezent în Consiliul Local?
Dumitru Mănescu: De la început trebuie spus că decizia primăriei de a achiziţiona aspersoare pop-up în valoare de aproximativ 100.000 de euro a fost cel puţin neinspirată. Eu am fost primul care am sesizat inadecvarea, ca să îi zic aşa, a acestei investiţii, investiţie, de altfel, prea mare chiar şi în condiţii normale. Am luat poziţie şi am avut o interpelare scrisă în acest sens la dezbaterile din comisia III şi în plenul sedinţei de consiliu. Scandalul s-a declanşat după şedinţa de consiliu, doar ca primăria renunţase, cel puţin pentru moment, la virarea sumei de 500.000 de lei pentru achiziţia aspersoarelor, consider eu, şi datorită poziţiei mele. Însă nimeni nu a sesizat modificarea făcută în rectificarea bugetară şi de aici tot scandalul. Poziţia mea înainte de aprobarea rectificării bugetare a fost eficientă şi de aceea nu am considerat necesar să mă implic în scandalul mediatic declanşat după şedinţa de consiliu municipal. Consider că această investiţie n-ar trebui să existe, în special în această perioadă!

„Ar fi trebuit constituită o celulă de criză eficientă şi flexibilă“

Rep.: Domnule consilier, sunteţi recunoscut ca unul dintre cei mai aprigi opozanţi al unor politici promovate de actualul Executiv şi echipa de consilieri locali ai PSD-ului, chiar dacă, cel puţin teoretic, timp de mai bine de trei ani, eraţi împreună într-o alianţă. Ne puteţi spune, având în vedere actuala criză pandemică, câteva decizii greşite ale Executivului în ultima perioadă? Ne puteţi enumera câteva decizii pe care dumneavoastră le-aţi fi luat dacă aţi fi condus destinele Craiovei?
D. M.: Din punctul meu de vedere, câteva exemple de cheltuire proastă a banului public ar fi: creşteri salariale nejustificate, investiţii proaste, cum ar fi fost cea cu aspersoarele sau, aşa cum consider eu în continuare, cea facută de RAADPFL de a începe o activitate productivă (producerea de brichete şi peleţi) fără a avea un plan de afaceri prealabil. În ceea ce priveşte cea de-a doua întrebare, eu aş fi pornit un program masiv de dezinfectarea a străzilor, a pieţelor şi a tuturor spaţiilor publice (intrările în blocuri şi spaţiile comune), eventual instalarea de tunele dezinfectante pentru oamenii care 
circulă prin oraş. Apoi, informarea continuă a populaţiei cu privire situaţia curentă, privind măsurile care trebuie luate, funcţionarea la standarde a telefonului cetăţeanului pentru ca oamenii să poată să-şi spună problemele cu care se confruntă deoarece, în prezent, funcţionarea acestui serviciu e deplorabilă. Ar fi trebuit constituită o celulă de criză eficientă şi flexibilă, care să reacţioneze rapid la problemele cetăţenilor şi la situaţiile care 
apar legate de criza pandemiei.

„Vom asista la falimentul multor societăţi comerciale, în special firme mici“

Rep.: În opinia dumneavoastră, cât de mare va fi impactul economic al acestei pandemii la nivelul Craiovei?
D. M.: E greu de evaluat impactul economic la nivelul economiei locale. El 
ţine în primul rând de durata stării de urgenţă. Consider că nivelul economiei locale va înregistra o scădere de peste 20%. Vom asista la falimentul multor societăţi comerciale, în special al firmelor mici, dacă guvernul nu se va implica în luarea de măsuri concrete pentru sprijinirea acestora, atât pe perioada stării de urgenţă, cât mai ales în perioada ce va urma ridicării stării de urgenţă.
Rep.: Care are fi măsurile economice imediate care ar trebui luate pentru a atenua viitoarele efecte economice?
D. M.: Consider că ar trebui, prin toate mijloacele, o reformare a administraţiei din toate punctele de vedere. Este necesară o mai multă transparenţă şi deschidere către societatea civilă şi mediul economic privat, o administraţie prietenoasă față de cetățeanul plătitor de taxe. Este imperios necesară o simplificare a comunicării cu cetăţenii şi o implicare a acestora în deciziile care privesc orașul. Este obligatorie o colaborare a administraţiei craiovene cu mediul privat pentru că mediul privat este cel care ridică din punct de vedere economic un oraş. Totodată, trebuie folosite toate pârghiile pentru o mai accentuată accesarea fondurilor europene nerambursabile. Nu în ultimul rând, aş susţine toate demersurile legale pentru dezvoltarea şi 
modernizarea instituţiilor de învăţământ şi educaţie, de sănătate, cultură şi, evident, protecţia socială.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ