PMP Dolj: Iniţiative legislative importante

Deputat Ion Cupă, președinte PMP Dolj: „Proiectul de lege inițiat de mine, acum un an de zile, alături de alți colegi, privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a școlilor, a fost votat ieri“.

0

„Liderul PMP Dolj, deputatul Ion Cupă a inițiat în urmă cu un an de zile, alături de alți colegi parlamentari, un proiect de lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Acest proiect a primit, în sfârșit, ieri 12 martie 2020 votul deputaților. Acest proiect era absolut necesar și vine în ajutorul părinților în această perioadă dificilă generată de criza COVID 19, școlile fiind deja închise.
Conform proiectului de lege se acordă unuia dintre părinți dreptul de a sta acasă cu copiii dacă aceștia au vârsta de până la 12 ani sau dacă se află în categoria persoanelor cu dizabilități.  În situația famililor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este tutorele legal al copilului.
Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe propria răspundere semnată de ambii părinți sau de către tutorele legal, declarație depusă la angajator.Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul unei zile lucrătoare.
De asemenea liderul PMP Dolj a înaintat,  împreună cu alți șase colegi parlamentari, către  Biroul Permanent al Camerei Deputaților, spre dezbatere și adoptare, în procedură de urgență, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii Codului Silvic.
Acest proiect de lege propune mai multe măsuri care să permită valorificarea superioară a lemnului, aurul pădurilor românești“, se arată într-un comunicat de presă.

„Dorim instituirea principiului valorificării masei lemnoase ca lemn fasonat iar nu ca lemn pe picior așa cum se întâmplă acum în trei sferturi dintre cazuri.Acest lucru va permite ca volumul de lemn care se valorifică și se transportă să fie determinat precis prin măsurători individuale pe fiecare piesă.În acest fel vom reduce semnificativ tăierile ilegale de masă lemnoasă.Proiectul de lege prevede și o serie de sancțiuni pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră din afara acestuia.De asemenea propunerea noastră legislativă mai prevede ca prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă să se aprobe prin lege pentru o perioadă de 5 ani la propunerea autorității centrale care răspunde de silvicultură”, a precizat deputatul Ion Cupă, liderul PMP Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ