Albumul „Muzică veche albaneză”, lansat cu un concert extraordinar la București

În seara zilei de marți, 11 februarie, Asociația Liga Albanezilor din România a organizat, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, lansarea albumului audio „Muzică veche albaneză”, cel mai recent proiect al grupului „Serenada” al ALAR, compus din Florentina Barbu (voce), Daniel Berteșteanu (chitară) și Ramy Fares (lăută).

0

Membri ai comunității albaneze din Capitală, prieteni și colaboratori ai ALAR, dar și iubitori de cultură, în general, au umplut sala Irina Nicolau a prestigiosului muzeu bucureștean. La eveniment au fost prezenți și deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, precum și subsecretarul de stat Amet Aledin, din cadrul Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. De asemenea, au fost prezente și personalități ale lumii muzicale, precum dirijorul Voicu Popescu (Corul SOUND), muzicologul și profesorul universitar Pirio Gaqi sau interpreții Gjergji și Ionela Mani.

Seara a debutat cu un cuvânt de salut adresat de deputatul Bogdan-Alin Stoica. Acesta i-a felicitat pe interpreți și producători pentru realizarea albumului și le-a mulțumit pentru eforturile depuse în direcția promovării culturii muzicale a albanezilor de pretutindeni. Subsecretarul de stat, Amet Aledin, a avut numai cuvinte de laudă la adresa ALAR și, în particular, a grupului „Serenada” și a reamintit sprijinul constant pe care Guvernul României îl acordă minorităților naționale, tocmai pentru păstrarea și promovarea valorilor culturale și identității etnice. Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, cel care s-a îngrijit de selectarea melodiilor și de prelucrarea textelor albaneze vechi, a făcut o scurtă prezentare a genezei albumului „Muzică veche albaneză” și a particularităților pieselor care îl compun.

A urmat un concert extraordinar oferit de grupul „Serenada”, în principal din piese care se regăsesc pe albumul lansat cu acest prilej. Au fost interpretate însă și piese de pe primul album al grupului în această formulă, respectiv „Muzică lirică albaneză”, spre bucuria publicului numeros prezent la Muzeul Național al Țăranului Român. La finalul evenimentului, toți cei prezenți au primit câte un album muzical și au avut posibilitatea de a interacționa direct cu artiștii și cu producătorii.

Albumul „Muzică veche albaneză” cuprinde douăsprezece piese:
1. Kopile moj kopile
2. Asaman trëndafili çeles
3. Ishte një ditë e muajit të majit
4. Dhëndurët e arbërit
5. Moj e bukura More
6. Bilbili
7. M’ka shku mendja me u feju
8. Luli zemra ime
9. Margjelo
10. E dehun jam
11. Tumankuqe
12. Zare trëndafile

Voce: Florentina Barbu
Chitară: Daniel Berteșteanu
Lăută: Ramy Fares
Chitară adițională: Roberto Verlisar
Aranjament muzical: Ramy Fares & Sergiu Ene
Producători muzicali: Sună Bine Studio – Sergiu Ene & Enri Demi

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ