Guvernul Orban cu ochii pe Craiova!
Colegiul ”Carol I” va fi, în sfârşit, reabilitat

După o lungă şi agonizantă perioadă de aşteptare, în care reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” a fost nu de puţine ori inclusiv subiect de campanie electorală, dar şi de certuri între aleşii locali, se pare că se va trece şi la fapte. În şedinţa de marţi a Comisiei de cooperare teritorială europeană a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, documentaţia întocmită pentru reabilitarea clădirilor Colegiului Naţional „Carol I” şi Operei Române din Craiova a primit aviz favorabil. Mai sunt doar câţiva paşi până la obţinerea hotărârii de Guvern şi, sperăm noi, până la începerea propriu-zisă a lucrărilor de reparaţie.

0

Colegiul Naţional „Carol I” este unul dintre simbolurile Craiovei şi una dintre instituţiile emblemă ale Băniei. Cu o istorie bogată, care începe din anul 1826, renumitul Colegiu craiovean a primit în anul 1885, prin înalt Decret Regal, numele primului Rege al României, Carol I. Clădirile Colegiului datează tot cam din aceeaşi perioadă, fiind construite în anii 1893-1895. De atunci şi până acum, adică de mai bine de un secol, nu s-au adus prea multe îmbunătăţiri, instituţia în care învaţă aproximativ 2.000 de elevi aflându-se într-o avansată stare de degradare.

În 2014, Lia-Olguţa Vasilescu promitea „ample lucrări de reabilitare”

Lia-Olguţa Vasilescu

Aflată la deschiderea anului şcolar 2014 la Colegiul Naţional ”Carol I”, Lia-Olguţa Vasilescu, pe atunci primar al municipiului Craiova, declara că în cel mai scurt timp instituţia va intra într-un amplu proces de reabilitare. „Am să vă dau o veste bună şi să vă spun că această clădire va intra în sfârşit în reabilitare. Vor fi consolidate corpul central şi Opera Română Craiova. Deja se lucrează la partea de proiectare şi deja au fost pregătite căminul şi cantina, încât dumneavoastră să vă mutaţi acolo. S-au făcut foarte multe investiţii în acest colegiu, în jur de 40 de miliarde de lei vechi au intrat în ultimul an, însemnând baza sportivă, cantina şi căminul pe care le-am pregătit să vă mutaţi acolo pe perioada în care vor avea loc lucrările de construcţie”, spunea, la acea vreme, Olguţa Vasilescu. Însă, nicio schimbare majoră nu a putut fi observată în legătură cu Colegiul Naţional „Carol I”, astfel că subiectul a fost preluat de noul primar, tot de la PSD, Mihail Genoiu. La începutul anului 2018, consilierii municipali au votat proiectul de predare către Compania Naţională de Investiţii (CNI) a corpului central al Colegiului Naţional „Carol I” în vederea reabilitării. La scurt timp, Colegiul era vizitat de ministrul dezvoltării din acea perioadă, social-democratul Daniel Suciu, care declara că reabilitarea instituţiei şi a Operei Române Craiova se află în programul de guvernare şi că, cel târziu în luna aprilie, proiectul de reabilitare va fi gata şi se va da startul licitaţiei. Povestea a continuat însă la fel, iar Colegiul Naţional „Carol I” rămânea în continuare la periferia priorităţilor autorităţilor.

Deputatul Ionuț Stroe – ministrul tineretului și sportului

Speranţele au reapărut marţi, când Comisia de cooperare teritorială europeană a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, condus acum de un ministru liberal, a avizat favorabil documentaţia întocmită pentru reabilitarea clădirilor Colegiului Naţional „Carol I” şi Operei Române din Craiova. „Reabilitarea Colegiului Carol I, această instituţie de învăţământ emblematică pentru oraşul nostru, reprezintă o prioritate pentru mine, ca membru al cabinetului condus de Ludovic Orban, şi pentru Partidul Naţional Liberal aflat acum la guvernare. Din păcate, mai bine de cinci ani pesedeul ne-a minţit că va rezolva această problemă, iar lucrurile au trenat nepermis de mult. Evident că au existat în permanenţă bani pentru acest proiect atât de important pentru oraşul nostru, însă ceea ce nu a existat a fost voinţa politică şi dorinţa de a ajuta comunitatea care te-a ales! Personal am discutat în repetate rânduri în ultimele săptămâni cu factorii de decizie din Compania Naţională de Investiţii şi m-am asigurat că proiectul nostru de suflet, reabilitarea Colegiului Carol I, se va regăsi pe lista de priorităţi a Companiei. Mă bucur că am făcut primul pas concret“, a declarat, în exclusivitate pentru cititorii săptămânalului Indiscret în Oltenia, ministrul Ionuţ Stroe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ