0

„Aducem astăzi un omagiu înaintașilor noștri care au pus bazele întemeierii României. Se împlinesc 161 de ani de când politicienii români și moldoveni găseau puterea și înțelepciunea de a alege un domnitor comun în cele două țări vorbitoare de aceeași limbă, dar cu granițe separate. Numele ales să conducă la unison cele două state a fost cel al lui Alexandru Ioan Cuza.

Puterile române își alegeau astfel, într-o Europă tulbure, conducătorul ce avea să pună bazele unui stat modern, cu o constituție solidă și un sistem legislativ unic în Europa. Și tot ceea ce avem astăzi la dispoziție: învățământ, justiție, sistem agrar se bazează pe structuri inițiate atunci, în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Acela a fost momentul în care România începea să devină o țară cunoscută și respectată în Europa, o țară care se dezvolta din punct de vedere economic și administrativ. Iar Craiova a fost orașul care s-a manifestat încă de la început pentru unire. Să nu uităm că anul 1857 îi găsește pe craiovenii de seamă, din acele timpuri, punând bazele Comitetului Unional din Craiova. Și datorită unui pictor renumit – Theodor Aman, care a surprins pe pânză, ca nimeni altul, spiritul craiovenilor prinși în horă, orașul nostru și-a asigurat un loc special pentru posteritatea națională. Unirea avea să fie desăvârșită în 1859, când, şeful Poliţiei Craiova, cât şi Prefectul de Dolj de la acea vreme menționau cum craiovenii se bucurau din tot sufletul de înfăptuirea din 24 ianuarie.
Cu speranța că ducem mai departe, cu mândrie, idealurile strămoșilor noștri, spunem și noi acum, peste sute de ani, dar cu aceeași pasiune: «Trăiască Unirea! »“.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ