Sărbătorile de iarnă la Asociaţia Macedonenilor din România

0

Pentru macedonenii din cadrul Asociaţiei Macedonenilor din România sărbătoarea Crăciunului (7 ianuarie) şi întâmpinarea Anului Nou (14 ianuarie) sunt momente speciale, pline de magie, aşteptate cu nerăbdare întregul an!
Ca în fiecare an, la Asociaţia Macedonenilor din România cei mai mici dintre macedoneni s-au bucurat să împodobească bradul, să recite poezii şi să cânte frumoase cântece de Crăciun, dar şi cântecele tradiţionale macedonene, transmise din generaţie în generaţie, sărbătoarea fiind întâmpinată cu un foc ritualic. Masa de Crăciun vine cu bogăţia preparatelor culinare macedonene, moştenite de la înaintaşi.
Colindătorii merg la urat în ajunul Crăciunului, 6 ianuarie, primind de la gazde nuci, mere şi prune uscate, covrigi şi bani.
Crăciunul este nucleul tuturor prăznuirilor bisericeşti, Naşterea Domnului fiind socotită începutul noii ere.
Fiecare participant la sărbătoare primeşte câte o turtiţă, în una dintre acestea fiind ascuns un bănuţ. Se crede că cine găseşte bănuţul ascuns în pâine va avea un an fericit şi prosper!
Tradiţia pâinii care ascunde un bănuţ vine din viaţa Sfântului Vasile cel Mare, care a rugat oamenii să dea câte un bănuţ pentru a putea să plătească regelui, care ameninţa cu distrugerea oraşului. Dar regele a murit fără să-şi pună în aplicare ameninţarea şi Vasile cel Mare a ordonat brutarilor oraşului să pună în fiecare pâine câte un bănuţ şi să o împartă oamenilor, astfel că aceştia au primit înapoi exact banii daţi, dar şi pâinea, drept răsplată pentru fapta lor bună.

Anul Nou este întâmpinat la Asociaţia Macedonenilor din România aşa cum se cuvine!
În orice casă, se lasă câte o lumânare aprinsă pentru a avea tot anul luminat. De asemenea, în prima zi a anului macedonenii nu dau nimic împrumut.
Solidari şi determinaţi, cei din cadrul Asociaţiei Macedonenilor din România au încheiat un an rodnic, promiţând că în 2020 îşi vor îmbogăţi agenda activităţilor din cadrul asociaţiei, dar şi din mediul socio-cultural.
Tuturor le dorim un an plin de realizări şi le transmitem un sincer „La mulţi ani!”

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ