Pensiile românilor, între dreptate socială, merite şi avantaje

Tema pensiilor românilor a însemnat o lungă bătălie de la distanţă între sociali-democraţi şi liberali, atât înainte de moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, cât şi după instalarea actualului guvern, condus de Ludovic Orban. Dacă atunci când erau la guvernare pesediştii susţineau puternic că vor mări constant pensiile românilor, după pierderea puterii şi trecerea în opoziţie, PSD a folosit aceeaşi armă, dar în oglindă, sub forma unei înştiinţări a populaţiei cum că, o dată ajunşi la guvernare, liberalii vor pune pe butuci sistemul de pensii. O doză de adevăr a existat în toate aceste argumente împotriva PNL, doar că nu este vorba de nicio tăiere de pensii, ci doar de căutarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor grave din actualul sistem de remunerare a mediului inactiv din România. Între acestea, interzicerea cumulului de pensie cu salariul de la stat sau pensiile speciale sunt dintre cele mai stringente.

0

Foarte curând a fost lansată în spaţiul public, prin vocea ministrului de finanţe şi a ministrului muncii, intenţia Guvernului Orban de a stopa posibilitatea ca un beneficiar de pensie să mai poată fi remunerat şi cu salariu de la stat. Interzicerea cumulului de pensie cu salariul de la stat se regăseşte pe lista de măsuri pe care Guvernul vrea să le pună în aplicare pentru a reduce din deficitul financiar cu care vor fi nevoiţi să înceapă anul viitor. Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a anunţat zilele trecute la un post de televiziune că se lucrează chiar la un proiect de lege pe această temă. Eliminarea pensiilor speciale, cu toate implicaţiile pe care le presupune acest subiect, este o altă dorinţă a Guvernului Orban, din aceeaşi categorie cu interzicerea cumulului de pensie şi salariu. Cap de listă pe agenda de guvernare, pensiile speciale sunt mai greu de eliminat decât îşi imaginau liberalii.

Politicienii din Dolj salută măsurile Guvernului privitoare la pensii

Preşedintele PNL Craiova, senatorul Mario-Ovidiu Oprea, explică ce presupun măsurile pe care Guvernul vrea să le adopte şi, mai ales, ce urmări vor avea. Pentru liderul liberal doljean, inechităţile din sistemul de pensii trebuie eliminate cât mai rapid, iar pensiile speciale trebuie rezervate doar anumitor categorii speciale de contribuabili. „Pentru această măsură (interzicerea cumulului de pensie şi salariu n.red.), perspectiva mea este una pozitivă. Aceasta a fost o situaţie care a generat inechităţi. Este marca PSD, cei care s-au lăudat că fac dreptate socială şi nicidecum nu au făcut. Pensionare anticipată, iei pensie, după care te angajezi… aşa ceva nu merge! Nu pot fi luaţi de fraieri cei care nu pot realiza acelaşi lucru. Este un subiect care ne-a preocupat şi pe care l-am semnalat încă de când a apărut, astfel că era evident că o vom include în programul nostru de guvernare. PSD a spus despre noi că o să tăiem pensii şi salarii, dar iată că guvernul liberal nu se ocupă cu aceste lucruri, ci încearcă să facă echitate în rândul salariaţilor la stat şi al pensionarilor. Pensiile speciale fac şi ele parte din aceeaşi categorie a inechităţii sociale. Sunt categorii speciale de angajaţi, care lucrează în condiţii speciale. Militarii, mai ales cei care au fost în teatrele de operaţiuni, este normal să primească pensii speciale. Despre magistraţi, Curtea Constituţională a spus, iarăşi, că trebuie să primească pensii speciale. Probabilitatea că vom renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor este maximă, iar de aici înainte la pensiile altor categorii care nu justifică nevoia unor pensii speciale!”, a declarat senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.
În tabăra opusă, senatorul PSD Radu Preda priveşte oarecum din aceeaşi perspectivă problema pensionarilor care beneficiază şi de salariu de la stat, însă atrage atenţia Guvernului că dreptul la muncă este garantat de Legea fundamentală a ţării şi că trebuie să găsească cadrul legal pentru implementarea unei astfel de măsuri. „Din punct de vedere moral, interzicerea cumulului de pensie cu salariu de la stat este o măsură foarte bună, cu atât mai mult cu cât, în general, cei care cumulează pensia cu salariul sunt oameni cu pensii foarte mari şi care nu sunt neapărat conforme cu criteriul contribuţiei. Dar, se pare că din punct de vedere constituţional ar exista o piedică, în sensul că principala lege a ţării, Constituţia României, garantează dreptul cetăţeanului de a munci şi nu face distincţie între munca la privat sau în sistemul public. Este o chestiune pe care şi noi am vrut să o reglementăm, a fost chiar un proiect de lege promovat de Olguţa Vasilescu. Revenind, trebuie văzut cum reuşesc dumnealor ca din punct de vedere constituţional să nu fie o măsură atacabilă. Ideea, în sine, nu este deloc rea. Nu este deloc moral ca un român, recompensat cu o pensionare anticipată pentru că a activat într-un sistem sau altul, să meargă şi să lucreze la stat, să facă cumul de pensie cu salariul, împiedicând pe altcineva să ocupe funcţia respectivă. Din punctul meu de vedere, normal ar fi ca în momentul în care îţi doreşti o funcţie în domeniul public şi ai pensie, să ţi se întrerupă plata pensiei atât timp cât ocupi funcţia respectivă”, a declarat Radu Preda. Întrebat despre subiectul pensiilor speciale, Radu Preda a afirmat că este o temă foarte vastă, deşi intenţia este de a se reduce doar la pensiile prevăzute pentru politicieni. Angajaţii sistemului naţional de apărare şi magistraţii înseamnă peste 90% dintre beneficiarii acestei măsuri şi trebuie căutată soluţia ideală pentru a nu crea dezavantaje.
Până la cristalizarea unor demersuri, trebuie recunoscut că există multe diferenţe, unele total nejustificate, între beneficiarii de pensie din România. Va fi interesant de observat ce măsuri va adopta Guvernul pentru a elimina aceste inechităţi şi, mai ales, ce reacţii vor declanşa în spaţiul public.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ