Legea pensiilor, sămânţă de scandal

Pensiile românilor au creat noi dispute între actualul guvern liberal, PSD și Klaus Iohannis. După ce președintele și primul-ministru Ludovic Orban au anunțat că iau în calcul o nouă lege a pensiilor, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat foarte dur, acuzându-i printre altele de lipsă de profesionalism.

0

Printre multele probleme pe care Guvernul Orban susține că le-a preluat de la fosta guvernare, legea pensiilor este dintre cele mai urgente. Ludovic Orban a declarat că anul viitor mai multe echipe de specialiști vor efectua studii de specialitate, pentru a identifica problemele actualei legi și pentru a elimina disfuncționalitățile și inechitățile. „Anul viitor vom crea echipe largi de lucru care vor include specialiști. Vom include reprezentanți din partea organizațiilor pensionarilor, oameni care au expertiză în domeniu pentru a face o analiză extrem de serioasă asupra sistemului de pensii din România, pentru a sesiza disfuncționalitățile, inechitățile. Vom lucra pentru a scoate o lege mai bună a pensiilor”, a afirmat primul-ministru, conform Mediafax. Gând la gând, președintele Klaus Iohannis a declarat că ar promulga o nouă lege a pensiilor, în ideea în care aceasta ar rezolva problemele semnalate, însă doar în urma unui studiu exact care să asigure funcționalitatea noului act normativ: „Cred că o nouă Lege a pensiilor ar fi utilă, în condiţiile în care foarte mulţi pensionari şi conducători de instituţii publice semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor. Asta e o chestiune însă care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă a chestiunilor şi în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit”, a declarat şeful statului.
Reacția celor de la PSD nu a întârziat prea mult. Lia Olguța Vasilescu a comentat în stilu-i caracteristic intențiile noii guvernări. Mai mult decât atât, liderul PSD le-a transmis liberalilor că legea deja există și tot ce trebuie să facă este să o aplice întocmai, așa cum a fost lăsată de Guvernul PSD. „A iesit si Klaus Iohannis să se plângă că trebuie o nouă lege a pensiilor, fiindcă a noastră nu corectează inechităţile… El spune, de fapt, ce i-a spus ministra Baubau care, de regulă, nu înţelege nimic din acel minister! Reiau: nouă lege a pensiilor corectează inechitățile din sistem, dar pentru asta TREBUIESC RECALCULATE TOATE PENSIILE. Termenul pentru recalcularea a peste 5 milioane de pensii este anul 2021, când se intră pe noua formulă de calcul care se cheamă VPR (valoare punct referință). Nu le trebuie altă lege, trebuie să o aplice pe asta, care nu a intrat în vigoare decât cu creșterea punctului de pensie în 2019 și ar trebui ca și în 2020 să crească punctul la 1775 lei. Eu le-am și desenat mai jos cum e cu aplicarea fiindcă am vaga bănuială că oamenii nu pricep decât așa!”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ