Pasiunea unui macedonean – modelismul feroviar

Membru vechi al Asociaţiei Macedonenilor din România, inginerul Nicolae Breza manifestă în mod natural o înclinaţie către tehnică, concretizată prin asamblarea de trenuri şi peisaje miniaturale. Am vorbit cu domnul Nicolae Breza despre toate acestea în cadrul unui interviu inedit:

0

– Domnule Nicolae Breza, să începem cu… începutul. Cum aţi ajuns la pasiunea de a construi machete?
– Începutul a fost în anul 1970, când am primit o trusă cu o locomotivă şi două vagoane, pe un cerc de linii. Până atunci, construisem machete de camioane şi autoturisme. Umblam prin magazinele de jucării existente şi am început să cumpăr diverse accesorii pentru tren. Am reuşit să intru şi în posesia unor cataloage de la firme care produceau astfel de echipamente. Multe dintre ele nu se găseau sau erau prea scumpe. Atunci, am trecut la confecţionarea lor: stâlpi de cale ferată, garduri, case, accesorii pentru calea ferată, macazuri. La început, nu aveam materiale şi unelte pentru execuţie, le făceam cu minimum de scule posibil, dar cu multă muncă şi răbdare.
– Pasiunea dumneavoastră nu a rămas la nivel individual, aţi participat la numeroase concursuri de specialitate. Povestiţi-ne despre premiile câştigate.
– Din anul 1984, în cadrul Federaţiei de modelism a fost înscrisă o nouă disciplină: modelismul feroviar. În acelaşi an am participat la prima expoziţie de la un concurs republican de automodelism. De atunci, particip mereu la expoziţii şi concursuri. Despre premii este mult de povestit, dar vreau să vă spun că unul singur m-a onorat: CUPA MOCĂNIŢA 1986!
– Spuneţi-ne câteva lucruri despre lumea pasionaţilor de modelism.
– Am prieteni modelişti de o viaţă, alţii sunt noi, dar toţi au o putere de integrare colosală, parcă am fi împreună de la început. Este o stare febrilă pe toată perioada concursurilor şi expoziţiilor, fiecare doreşte să afle cât mai mult şi fiecare doreşte să înpărtăşească cât mai mult. Persoanele pe care le întâlnesc sunt multe şi diferite, atât publicul cât şi participanţii la expoziţii. Eu abia aştept să mă întâlnesc cu pasionaţii de modelism la o expoziţie sau concurs. Întotdeauna mă pregătesc cu multă atenţie şi la fel pregătesc şi elementele de expunere – modulele de dioramă.
– Vă dorim mult succes în tot ceea ce faceţi!
– Vă mulţumesc!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ