ALDE Dolj: Dezbatere la Parlament pe tema tăierilor ilegale de lemn

Deputat Ion Cupă: „Vom face o dezbatere lărgită cu toți factorii din domeniu pentru a găsi soluțiile prin care să stopăm tăierile ilegale de lemn”.

0

Așa cum a promis public, deputatul Ion Cupă, președintele ALDE Dolj a expus în ședința din această săptămână a Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, o serie de elemente concrete privind chestiunea tăierilor ilegale de lemn. „Avem nevoie de o dezbatere serioasă fără menajamente asupra chestiunii tăierilor ilegale. Furtul de lemn este cea mai constantă infracțiune din ultimele trei decenii, cu impact major asupra viitorului nostru, al tuturor. Amploarea tăierilor ilegale din România ultimelor trei decenii este estimată la 270 de milioane de metri cubi. Sunt multe elemente care indică faptul că, în pofida unor măsuri luate de către statul român în materie instituțională sau legislativă, (vezi SUMAL, Radarul Pădurii, Garda Forestieră etc.) tăierile ilegale continuă. Hoții de lemne își adaptează metodele la noile realități. În fiecare an, piața neagră a lemnului din România însumează, se pare, aproximativ un miliard de euro”, a declarat Ion Cupă (foto).
Liderul ALDE Dolj a propus în cadrul Comisiei organizarea în perioada imediat următoare, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, condus de Costel Alexe a unei dezbateri aprofundate asupra tăierilor ilegale de lemn la care vor fi invitați toți actorii principali din domeniu: instituții publice, ONG-uri, media (inclusiv jurnaliștii de la Netflix care au realizat recent un documentar pe această temă), Comisia pentru mediu (Senat), Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic (Senat), Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și fond cinegetic din Camera Deputaților, Institutul Național de cercetare-dezvoltare în silvicultură „Marin Drăcea” și Academia Română.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ