După ce au fost numărate voturile din cele 18.748 de secții de votare din țară, Klaus Iohannis a câștigat zdrobitor alegerile prezidențiale. Candidatul PNL a obținut 63,17% din voturile valabile exprimate, în timp ce Viorica Dăncilă a reuşit contraperformanţa de a strânge abia 36,81% din voturi. Diferența uriașă de procente dintre cei doi candidați, cea mai mare din istoria de după Revoluția din 1989, reflectă o situație cel puţin delicată pentru PSD la nivelul întregii țări: Klaus Iohannis a câștigat în 37 de județe ale României, în timp ce Viorica Dăncilă a câștigat numai în Mehedinți, Gorj, Olt, Teleorman și Giurgiu.

Oltenia schimbă direcţia
Până nu demult cel mai important bazin electoral al PSD, Oltenia începe încet, dar sigur, să schimbe direcţia politică, tot mai mulţi olteni votând cu partide de pe drapta eşicherului politic. Primul judeţ care a dat tonul a fost Vâlcea, care a schimbat culoarea încă de la alegerile europarlamentare. La şase luni distanţă şi Doljul s-a dezbrăcat de haina roşie, devenind cel de-al doilea judeţ din Oltenia care preferă PNL. În schimb, PSD și Viorica Dăncilă şi-au păstrat supremaţia în Gorj, Mehedinți și Olt. Însă doar la nivel de județ, pentru că alegătorii din Târgu-Jiu și Slatina l-au preferat pe Klaus Iohannis, iar la Drobeta Turnu-Severin, actualul preşedinte a pierdut la o diferență infimă, de aproape 300 de voturi.
Este deja evident că, dintr-o fortăreaţă roşie, unde PSD câştiga la pas toate alegerile, Oltenia a devenit o zonă competitivă electoral, care, cu siguranţă, va oferi bătălii extrem de strânse între PSD şi PNL în anii care urmează.

Pe județe, scorul alegerilor este următorul:

Mehedinți:
1. Viorica Dăncilă: 51.97%
2. Klaus Iohannis: 48.03%

Gorj:

1. Viorica Dăncilă: 51.90%
2. Klaus Iohannis: 48.10%

Olt:

1. Viorica Dăncilă: 54.41 %
2. Klaus Iohannis: 45.59%

Vâlcea:
1. Klaus Iohannis: 53.59%
2. Viorica Dăncilă: 46.41%

Dolj:

1. Klaus Iohannis: 51.79%
2. Viorica Dăncilă: 48.21%

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ