Lansare de carte la Liga Albanezilor din România

0

Miercuri, 20 noiembrie, sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București a găzduit lansarea romanului Despotul, al scriitorului albanez Agim Isaku, publicat la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România, în traducerea românească a domnului Dr. Luan Topciu.
Autorul albanez, Agim Isaku, s-a aflat în mijlocul cititorilor prezenți la Muzeu, la invitația deputatului Bogdan-Alin Stoica. Alături de scriitor au fost prezenți și traducătorul volumului, dar și criticul literar Marius Chelaru, redactor-șef adjunct al revistei Convorbiri literare de la Iași, bun cunoscător al literaturii albaneze.
În deschidere, a fost ținut un moment de reculegere în memoria doamnei Oana Manolescu, fost președinte al ALAR și deputat al minorității naționale albaneze din România în perioada 1996-2016, trecută la cele veșnice la data de 7 noiembrie a.c.
Deputatul Bogdan-Alin Stoica i-a mulțumit scriitorului Agim Isaku, om de cultură și fost diplomat albanez, pentru că a onorat invitația de a fi prezent la lansarea ediției românești a romanului Despotul. De asemenea, domnul Stoica le-a adresat mulțumiri membrilor comunității și prietenilor ALAR prezenți la eveniment. Traducătorul romanului, domnul Dr. Luan Topciu, și criticul literar Marius Chelaru au făcut succinte prezentări a autorului și cărții, reușind să stârnească interesul cititorilor. Scriitorul Agim Isaku a felicitat Asociația Liga Albanezilor din România pentru întreaga activitate desfășurată în sensul promovării culturii albaneze și s-a angajat într-un dialog deschis cu publicul.
La evenimentul de la Muzeul Național al Literaturii Române a fost prezentă și o echipă a Televiziunii Române, iar toți participanții au primit, în mod gratuit, câte un exemplar din romanul Despotul, mulți dintre cititori obținând și autograful autorului.

AGIM ISAKU
Poet, eseist, publicist, diplomat, este o personalitate marcantă a culturii contemporane albaneze. S-a născut în 1955 la Korca (cel mai important oraș din sudul Albaniei). A absolvit Facultatea de Litere a Universității din Tirana. A lucrat ca profesor până în anul 1990, când a fost numit director adjunct al Radio Televiziunii albaneze. Ulterior a devenit director al Fundației „Soros”, iar în 1996, ambasador al Albaniei la Madrid, apoi la Bratislava. În 1999 este numit consilier al președintelui Albaniei, totodată a fost și consilier al prim ministrului Albaniei. Este autorul a 15 cărți de poezie și proză, precum și a numeroase articole de analiză politică publicate în presa albaneză și străină. O parte a operei sale este tradusă în limbile engleză, franceză, spaniola, maghiară, română etc. Dintre volumele publicate amintim: „Cincizeci de poezii” (1986), „Vârsta” (1997), „Să nu credeți că sunt un vizitator întârziat”, (poezii, 1991), „Cetățile iernii” (1983), „Două cronici despre aceeași moarte” (1990), „Umbra” (proza scurta, 1987). „Bâta” este romanul publicat în limba română, la Editura „Polirom” 2013.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ