Alexandru Gîdăr (PNL): Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a fost politizat complet de către PSD

Președintele Comisiei de Educație din cadrul PNL Dolj, consilierul judeţean Alexandru Gîdăr, a acuzat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că întreg Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a fost politizat de către PSD, începând cu inspectorii şi terminând cu directorii de şcoli şi grădiniţe. Gîdăr spune că acest lucru afectează direct activitatea instituţiei, care are repercursiuni în procesul de educaţie.

0

„PNL a atras atenţia în numeroase rânduri în legătură cu practicile dezvoltate de PSD la nivelul judeţului Dolj şi, în special, în ceea ce priveşte Inspectoratul Şcolar Judeţean. Observăm că s-a reuşit transpunerea în oglindă a unei construcţii a unui partid politic într-o instituţie publică. În sistemul de învăţământ doljean, mergând piramidal, de la vârf, adică de la inspectorul general Monica Sună, către bază, tot Inspectoratul Şcolar şi aproape toţi directorii din unităţile de învăţământ sunt angrenaţi într-un mecanism politic, într-o campanie electorală permanentă şi a ajuns ca această instituţie să fie o oglindă a structurilor şi diferitelor organizaţii ale PSD“, a declarat președintele Comisiei de Educație din cadrul PNL Dolj. Acesta a prezentat şi un panou cu poze provenind de pe paginile de facebook ale inspectorilor din cadrul IŞJ Dolj şi ale directorilor de şcoli şi grădiniţe din Craiova şi din Dolj în care aceştia fie participau la acţiuni electorale organizate de PSD ori îşi declarau susţinerea pentru candidaţi social-democraţi.
Alexandru Gîdăr a explicat că politizarea IŞJ Dolj afectează, în final, calitatea actului de educaţie deoarece, fiind numiţi politic, aceştia vor fi obligaţi să promoveze politicile de partid şi nu pe cele de interes public. „În mod cert, ne gândim la faptul că aceşti oameni nu mai au capacitatea de a promova politicile de interes public, ci vor promova doar politicile interesului partidului. Nu ştiu cât de persuasivi mai pot fi conducătorii unităţilor de învăţământ în demersul lor de a solicita, de a găsi soluţii, de a face presiuni asupra IŞJ şi asupra autorităţilor locale în vederea obţinerii fondurilor pentru finanţarea necesară a unităţilor pe care le conduc… În momentul în care eşti promovat de către astfel de structuri ierarhice din politică cu greu vei putea să te lupţi pentru a obţine fondurile şi finanţările care sunt în interesul elevilor, al părinţilor şi al profesorilor“, a spus Gîdăr, care a amintit că există deja numeroase unităţi de învăţământ din judeţ care au mari probleme, cum sunt Colegiul „Carol I“, Şcoala Nr.2 Craiova ori Colegiul „Odobleja“.

„Concursurile le câştigă doar membrii PSD“
Președintele Comisiei de Educație din cadrul PNL Dolj a declarat, de asemenea. că, în mod bizar, toate concursurile organizate de IŞJ Dolj sunt câştigate doar de către membrii PSD. „Vedem o mulţime de concursuri pentru diverse comisii, pentru conduceri de unităţi de învăţământ, pentru posturile de coordonare din cadrul IŞJ, pe care le obţin doar membrii PSD. Toate aceste lucruri demonstrează cu vârf şi îndesat că acest sistem public a fost extrem de politizat în aceşti ani de conducere PSD şi s-a transferat decizia de la IŞJ către linia de partid“, a precizat Alexandru Gîdăr, care a adăugat că politizarea sistemului de învăţământ s-a accentuat an de an.
Totuşi, consilierul judeţean liberal spune că va urma o perioadă de depolitizare a sistemului prin organizarea de concursuri unde să conteze capacitatea candidaţilor şi nu carnetul de partid. „Procesul de depesedizare trebuie să fie sinonim cu procesul de depolitizare a sistemului. Vom merge către concursuri care să scoată în evidenţă capacitatea candidaţilor şi eficienţa managerială a acestora. (…) Aceste concursuri vor fi organizate pentru posturile care sunt acum ocupate prin detaşare“, a declarat Gîdăr.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ